Stanka Prodnik

 |  Mladina 28  |  Kultura

Slovo od svetovnega prvenstva

Kako nas je po nedeljskem finalu tolažil Dejan Ladika

Dejan Ladika in lev

Dejan Ladika in lev
© TVS

Čeprav smo lahko že dva dni po finalni tekmi svetovnega prvenstva na drugem programu gledali tekmo Koper : Dinamo, je bilo slovo od nogometnega meseca kar nekoliko boleče. Delno tudi zaradi porazne ponudbe televizijskega programa, ki je v teh dneh prilagojen ljudem, ki na dopustu ne lovijo slovenskih kanalov, delno pa zaradi dokumentarnega filma, ki sta ga o Afriki in svetovnem prvenstvu pripravila Dejan Ladika in Maša Hladen.
Ladika je še kar smešen možic. Čeprav ga kot voditelja Dnevnika že skoraj jemljemo resno, nas vsake toliko časa preseneti s kakšnim bizarnim video kolažem ali pa z javljanjem iz Afrike v brazilskem nogometnem dresu. Ladika je bil v Južni Afriki, kjer so se v enem mesecu na službenem dopustovanju zvrstili premnogi športni novinarji in komentatorji ter kar je še drugega življa z nacionalke, očitno predstavnik informativnega programa. No, kljub svojemu rahlo patetičnemu pristopu se je vendarle vrnil s solidnim dokumentarcem in nam še zadnjič pričaral nestabilno vzdušje, ki nas je v zadnjem mesecu držalo pred ekrani.
Za žogo v Afriko je bolj kot tipičen dokumentarec nekakšen video dnevnik o času, ki ga je Ladika preživel med nogometaši in njihovimi navijači. Čeprav je film ves čas povezoval v prvi osebi ednine, vanj ni pozabil vključiti nobenih srce parajočih podatkov o Afriki. Od apartheida do posnetka domorodke, ki izve, da je HIV pozitivna, in to prenese skrajno stoično. Pravzaprav so bili vmesni, resni vložki v dokumentarcu kar nekoliko brutalni, in morda smo se zato toliko bolj razveselili posnetkov Ladike z levčki. Ah ja, levčki, ki smo jih z veseljem gledali že v naročju naših nogometašev, tokrat pa se je ob njih zmagoslavno sprehajal tudi Dejči. Pa še izvedeli smo, da je BBC posnel različico Levjega kralja s pravimi levi in da so ti povsem prijazna bitja, če so sita.
Poleg brutalnega poročila s terena nas je Ladika v 45 minutah popeljal tudi skozi vse tri tekme slovenske reprezentance. Ponudil nam je komad Waving Flag za vesele in komad Fix You za žalostne trenutke naše reprezentance, ponorele Štajerce in občasno kakšen bližnji posnetek slovenskega reprezentanta, tudi zgoraj brez. Morda smo po nedeljskem finalu res še nekoliko labilni, pa vendar nam je bila Dejanova patetika kar všeč in ob posnetkih naših bi skoraj potočili kakšno solzo.
A že nekaj minut kasneje nas je kljub izrednim razmeram, ko je bil prva novica dneva kajakaš iz Murske Sobote, ki se je ob nalivih po ulicah rajši kot z avtom zapeljal s kajakom, nasmejala pobesnela pričeska Tomaža Bratoža v torkovih Odmevih. No, pa tudi kandidatko za novo gospodarsko ministrico nam je predstavil, ki nam je razmere v gradbeništvu v Sloveniji razložila s klenim jeseniškim naglasom in nas takoj pomirila, da se ji zdi, da je situacija na gospodarskem ministrstvu obvladljiva. No ja, morda bomo do nove oddaje Slaka in Travna ob gledanju nacionalke vseeno nekako ostali mirni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.