Veljko Njegovan

 |  Mladina 35  |  Kultura

Diktatura Laibacha

Zadnji večer letošnjega festivala Trnfest

Laibach na finalu Trnfesta

Laibach na finalu Trnfesta
© Sunčan Patrick Stone

Že ob prvem pogledu na programsko knjižico letošnjega Trnfesta, tradicionalnega ljubljanskega poletnega hangin’ out festivala, je bilo povprečnemu ljubitelju koncertov jasno, da glasbeni program trnovskega festivala ni tako dobro zastopan, kot je bil pred leti. Tisto, kar je nekoč predstavljala glasba (verjetno najpomembnejši del festivala), je letos pripadlo drugim kulturnim in nekulturnim vsebinam, s katerimi so organizatorji bojda popestrili recesijsko kulturno poletje v prestolnici. Hm, recesija je tudi v tem primeru postala dober izgovor za slabo programsko zasnovo celomesečnega festivala, katerega namen tako ali tako ni predstaviti obiskovalcem nove, zanimive in pretresljive glasbene dogodke, temveč očitno privleči na dvorišče Kuda France Prešeren obilico tretjerazrednih domačih in peščico tujih glasbenikov.
Kljub vsemu - letošnja otvoritev trnovske parade kiča in veselja je bila rezervirana za nastop legendarne Demolition Group. Njena zatvoritev pa je bila zasnovana v še višjem slogu - nastopu še ene legendarne slovenske skupine iz časa zlatih osemdesetih, zasedbe Laibach. Te bralstvu ni treba posebej predstavljati - gre za zasedbo, ki je bila v nekdanji državi prepovedana z uradnim dekretom, kar je zagotovo prispevalo k njeni priljubljenosti na Zahodu. Če se ozremo nazaj, lahko vidimo, da je vsako delovanje skupine Laibach skrbno in natančno premišljeno, praviloma vedno pospremljeno s trdnimi, a včasih dvoumnimi ideološkimi stališči. Letošnje leto je leto Laibacha - ob trideseti obletnici ustanovitve skupine so v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru predstavili pregledno razstavo Gesamtkunst Laibach, temeljna dela 1980-1990, s katero so se dotaknili različnih vidikov umetniškega in aktivističnega delovanja skupine. To je verjetno tudi razlog, zakaj je skupina letos nastopala po manjših slovenskih krajih.
Trnovski nastop Laibacha je le eden tistih, s katerimi se nekdanja trboveljska Jugend predstavlja v sklopu turneje Laibach Revisited, ki je pravzaprav obsežen prikaz njenega dosedanjega glasbenega ustvarjanja. Tokrat je dvorišče Kuda dobesedno pokalo po šivih, saj se je množica radovednih obiskovalcev drenjala vse do trnovskih blokov, promet na cesti pa je bil zaprt. Profil publike: otroci, starši, mladina, dedki, babice - vsi so prišli zagrist v nekoč prepovedano jabolko. Laibach je seveda izvedel še eno enkratno glasbeno predstavo, med katero so predstavili nekakšen pregled svoje dosedanje kariere, vse pa je bilo pospremljeno s pomenljivimi, impozantnimi video projekcijami. Profesionalen nastop profesionalnega benda, ki bi se z vnaprejšnjim razmislekom organizatorjev mogoče lahko izognil neznosni gneči ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.