Stanka Prodnik

 |  Mladina 36  |  Kultura

Reciklirana jesen

Kako je konec programskega spanja prinesel nekaj preležanih vsebin

Uroš Slak v Pogledih Slovenije

Uroš Slak v Pogledih Slovenije
© TVS

Konec poletja nam je ponudil neverjetno veliko veselja. Denimo svetovno prvenstvo v košarki, kjer nas iz ljubljanskega studia nagovarja ne preveč zainteresirana svetlolaska, prejšnji teden pa tudi boksarski spopad, kjer se je zmagovalcu Dejanu Zavcu le nekaj sekund po zmagi na lica že nalepil ljubljanski župan Janković. A jesen je prinesla tudi nekaj recikliranega materiala: TV Piko, preimenovano v Pop Brio, in nacionalkine Poglede Slovenije.
Težko rečemo, da smo od prepirljivega dua Traven-Slak pričakovali kaj pretresljivo novega, konec koncev smo se navadili tudi na poseben talent nacionalke, ki tako rada pobira koncepte tujih tv-postaj in jih svojim gledalcem primerno pokmeti. In tako je storila tudi s Trenji, ki se jim po novem reče Pogledi Slovenije. Razlika je zgolj v tem, da so v špici narodnozavedna muzika in v studiu narodnozavedne lesene deske, kombinirane z nekaj visoke tehnologije in jeklenimi konstrukcijami. Nekakšna informativna Raketa pod kozolcem torej. Slak je morda za odtenek manj nervozen, kar je verjetno posledica manj oglasnih premorov, sicer pa vse drugo poteka po ustaljenem principu izzivanja prepirov med levico in desnico, kjer ima prednost Janez Janša. Ta je v prvi oddaji dobil vsaj 70 odstotkov minutaže, in če se ne bi vmes zapletel v besedni masaker z Dragom Kosom, bi oddaja neverjetno spominjala na tista Trenja, ko v studio ni bil povabljen nihče, razen Janše.
A verbalno obračunavanje med Kosom in Janšo, ki je potekalo neprekinjeno in kjer smo posumili, da je Slak vmes zapustil studio in odšel na čikpavzo, je ponudilo bistvo oddaje, čeprav ni nujno, da je v njem zmagal Janša. Ta je na koncu zagrozil s (še eno) tožbo in Kosu celo ponujal neka brezplačna kosila. O sami aferi seveda nismo izvedeli nič novega, se nam je pa zazdelo, da so bile Janševe oči rdeče in solzne, njegove kretnje pa nekoliko manj nadzorovane kot ponavadi. A to je bila lahko zgolj alergična reakcija na Kosov poziv, naj se nekdanji predsednik vlade že neha smiliti samemu sebi.
Vloga ostalih je bila bolj ali manj zreducirana na scenski rekvizit. Četudi je novinar Karba Janšo dobil na laži, četudi je poslanka Cveta Zalokar Oražem vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar razložila, da še kako dela razlike med obtoženimi, in četudi je notranja ministrica Katarina Kresal sporočila, da je v oddaji ne bo, ker se nima kaj pogovarjati z obtoženci.
Morda bi naslednjič Slak v studio res moral povabiti samo Janšo, na kar nas je spomnil tudi Janša sam, ko je Slaka spomnil, da do njega v času premierskega mandata ni imel dostopa samo Zagožen, temveč tudi Slak, kot dokaz pa navedel svoja gostovanja v Trenjih. Da, to so bili zlati časi, ko je bilo vse to televizijsko smetenje še noviteta in šok. Danes je zgolj recikliran koncept, ki se ga je še POP TV hotel znebiti. Ampak za nacionalko je vsak tuj koncept očitno dovolj dober.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.