Damjana Kolar

 |  Mladina 37  |  Kultura

William Shakespeare: Kralj Lear

Premiera koprodukcijske predstave

Jana Menger

Jana Menger
© Primož Lukezič

V gospodarskem poslopju nekdanjega gradu Klevevž pri Šmarjeti bodo 21. septembra ob 20. uri premierno uprizorili tragedijo, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Anton Podbevšek teatra. Avtor priredbe in režiser Matjaž Berger je svojo pot teoretiziranega gledališča začel z gledališkimi eseji o Galileju, Brechtu, Freudu, Lacanu in Shakespearu. Tokrat pa se vrača h Kralju Learu, nevralgični točki razdelitve in delitve kraljestev, k veliki tragediji o spletu norosti in bolečine polisa ter intimnega sveta, očetov in hčera. Njegov dialog bo potekal v duhu Badioujeve analize 20. stoletja ter Kosovelovega stoletja nemira in poetike čakanja.
Več o predstavi, ki jo bodo 2. novembra uprizorili tudi v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, nam je povedal Matjaž Berger: “Sam prostor uprizoritve se strukturira v historičnem in univerzalnem, se pravi v diahroniji, v polju rane med principom upanja in med smrtnostjo želje. Ta zgodba govori o ljubezni do dostojanstva in horizontov, ki veljajo za polje sublimnosti. V obdobjih po elizabetinski dobi, še zlasti v obdobju klasicizma, je bil privilegiran in predpisan svojevrsten pogled za gledalca, pogled tistih, ki so uživali v igri, podobni tedanjemu tenisu ... Od objekta do objekta, od pogleda do perverznega pogleda, od užitka do perverznega uživanja ... Kaj pa je drama o Learu drugega kot to ... Drama o dveh telesih: reprezentančnem (kraljevem) in singularnem (čisto človeškem, individualiziranem) ... - in o vseh, ki bi nekaj radi (od denarja do čustev).”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.