Stanka Prodnik

 |  Mladina 37  |  Kultura

Vrnitev Prifarskega Mitje

Vesela jesen in besni slovenski glasbeniki

Zmagovalci Prifarski muzikanti

Zmagovalci Prifarski muzikanti
© Borut Cvetko/Mediaspeed.net

V nedeljo nas je kot strela z jasnega zadela nagubana kravata zgodovinarja Mitje Ferenca, ki je na Festivalu narečne popevke skupaj s svojimi Prifarskimi muzikanti prepeval o pomladi in o tem, kako je takrat bog zaplodil Marijo. In zmagal. Isti konec tedna smo lahko v oddaji 24 ur videli prispevek, kako pri Avsenikih zdaj organizirajo tudi prave kmečke poroke, vendar le pod pogojem, da ste ljubitelji njihove glasbe. Ni kaj, naši narodni godci imajo bogato publiko. Zato je bil toliko bolj žalosten pogled na tiste glasbenike, ki so se v ponedeljek v Cankarjevem domu borili za kvote svoje glasbe na radijskih postajah.
V ponedeljkovih Odmevih smo si lahko ogledali soočenje med Galom Gjurinom, glasbenikom in bratom pevke Severe, ter Vojkom Stoparjem, predstavnikom ministrstva za kulturo, ki pa se na žalost voditelja Tomaža Bratoža nista skregala ali spustila v kakšen besedni dvoboj. Resignirano sta ugotavljala, da so kvote v resnici stvar preteklosti, da je problem v tem, da scene ni, in da radijske postaje ne odsevajo stanja na terenu. Seveda se pri tem ni nihče vprašal, kakšne zasluge ima za to TV Slovenija, ki je v zadnjih nekaj letih ukinila praktično vse glasbene oddaje, ki bi utegnile biti všeč komu, ki živi več kot 10 kilometrov stran od kmetije, in ki je vložila ogromno sredstev v to, da nas z ekrana pozdravljajo razni Jožeti, Kopitarji v svetlečih hlačah in občasno tudi Lara Jankovič z dekoltejem do popka.
Slednja je v nedeljo vodila prireditev, ki se je nekoč imenovala Vesela jesen, in štajerski publiki je v primorščini govorila takšne in drugačne vice, ki pa smo jih poslušali zgolj zato, da smo lažje dočakali zvezdo večera, našega Prifarskega Mitjo. Jankovičeva nam je razložila, da je narečna popevka edina obramba pred anglo-srbo-ljubljanščino in da je njen poklic podoben prostituiranju, saj občuje s publiko zgolj zato, da bo dobila denar, kulturne menedžerje je primerjala z zvodniki, vmes pa naredila še špago in kakšen priklon, ki nam je ponudil nov pogled na njen baročni dekolte. Sicer ne vemo povsem, od kod piscem scenarija ideja, da je narečna popevka obramba pred anglo-srbskimi vplivi, ko pa je bila več kot ena pevka oblečena, kot da bi se ji mudilo na nastop na Pink TV, ko so Folkrola med nastopom metali ameriške dolarje in ko se je ansambel Donačka namaskiral v Američane iz tridesetih let prejšnjega stoletja.
Ni kaj, ljudski godci vseh vrst so pri nas lahko več kot zadovoljni. Če že ne gostujejo v oddaji Na zdravje! in če že niso aktualni izvajalci himne SDS, lahko vsaj na playback zapolnijo čas glasovanja na narečni popevki, kot so to v nedeljo storili Malibu. Mimogrede, tudi v imenu njihove skupine ni ameriških vplivov, kajne? Ostali pa se medtem lahko zbirajo v Cankarjevem domu, v Odmevih opozarjajo na obupno stanje in za to krivijo slovenske radijske postaje. A resnici na ljubo je trenutno edina rešitev, da še sami poprimejo za harmoniko ali zapojejo kakšno o bogu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.