Stanka Prodnik

 |  Mladina 39  |  Kultura

Predstavkajoči Mario

O tem, kako med stavko nismo nič bolj trpeli kot sicer

Obvestilo za gledalce pred začetkom poročil na TVS

Obvestilo za gledalce pred začetkom poročil na TVS
© TVS

V ponedeljek so se nekateri javni uslužbenci odločili, da bodo stavkali. Stavkali so tudi zaposleni v javnem zavodu RTV Slovenija. Tudi prav. Razen pri res patetičnem uvodniku, ki je pojasnjeval, zakaj stavkajo, in ki so ga predvajali pred informativnimi oddajami, težko rečemo, da smo med programom nacionalke trpeli kaj bolj kot običajno. A zakaj bi nas to ganilo, ko pa se je tik pred stavko vrnil Mario.
V nedeljo, ko smo še lahko gledali neokrnjen nacionalkin program, smo si oddahnili. Kriza gor ali dol, Mario je vedno z nami, vedno enako domačen in vedno enako nasmejan in stilsko domišljen. Mario ne bo rekel, da ne bo dal prostora tistim, ki so v preteklosti nacionalko radi izkoriščali za lastno promocijo, zdaj pa kažejo svojo premoč s spreminjanjem pravil sredi pogajanj. Mario tudi ne bo potožil, da kot javni uslužbenec prejema manj, kot mu pripada (!), raje bo naredil dva do tri uvode v svojo oddajo, vsako stvar napovedal tudi po trikrat, če bo treba, predvsem pa nam bo dan pred stavko pokazal nekaj ljudi, ki se jim bolj kot delo na komercialni POP TV izplača biti javni uslužbenec.
Med oddajo Spet doma smo tako izvedeli, da v ekonomskem razredu na letalih sicer ne strežejo viskija, lahko pa osebju priznaš, da se ga hočeš nažingati, in v tem primeru ti ga bodo z veseljem prinesli. Tako sta ugotavljala gosta Alenka Tetičkovič in Uroš Slak, pa tudi Bojan Traven, ki se jima je pridružil za delček oddaje. No, v pripovedovanju letalskih prigod je zmagal Mario, ki je debato zaključil: “Jaz vedno potujem v economy razredu, pa nisem vedel, da tam ne strežejo viskija.” Mario je pač frajer, dobi viski, tudi če mu ne pripada in tudi če osebju ne prizna, da bi rad pristal polzavesten.
Duo fantastikus, ki pripravlja oddajo Pogledi Slovenije, nam je pri Mariu medtem razložil, zakaj sta svojo popoplavno oddajo prestavila na Barje in kako sta si na vozu dva dni prej ogledovala poplavno območje, nato pa domačinom med oddajo dala priložnost, da povejo, kaj jih tare. Najbolj očitno jih je trlo to, da niso pravočasno dobili gumijastih škornjev, čeprav je Slak trdil, da so Barjani poplavo stoično prenesli. V oddaji smo srečali tudi Eriko Žnidaršič, ki je prejšnji teden zaključila s Piramido, ter bivšega ministra Erjavca in njegove sotekmovalce poslala na počitnice v Egipt, pa Slakovega nečaka, s katerim sta bila nekaj dni prej na koncertu Pera Lovšina. Da, sama družinska idila se nam je dogajala pri Mariu, zato sta nas naslednji dan toliko bolj presenetila stavkovno obvestilo in vsebina informativnih oddaj, kjer smo izvedeli, da nekateri stavkajo tako, da opravljajo svoje delo strogo po zakonu. Hm.
Stavka na nacionalki očitno pomeni, da si odmerijo nekoliko več časa za to, da opozorijo na svoje težave, da vladi očitajo samo nepravno delovanje in nepravi socialni dialog (in za mnenje ne vprašajo kakšnega vrlega poslanca SDS), bolj natančno pa poročajo o mednarodnih vesteh. Ne, ni nam hudega med stavko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.