Stanka Prodnik

 |  Mladina 42  |  Kultura

Angelca Likovič ve, da ste mevža

O televizijskem moraliziranju in pravih moških

Voditeljica in žirija Big Brotherja slavnih

Voditeljica in žirija Big Brotherja slavnih
© Pop TV

Kongres slovenskih glasbenikov je dal pogovornim oddajam očitno ravno pravšnjo iztočnico, da se lahko vrnejo v tako priljubljen način debate, kot je ocenjevanje tega, kaj je dobro in kaj slabo, kaj je kvalitetno in kaj ni, ter predvsem, kaj je slovensko in kaj je, fuj fej, tuje. Debate o kvotah slovenske glasbe na radijskih postajah se namreč še vedno vlačijo po televizijskih oddajah, za nameček pa jim družbo dela resničnostni šov Big Brother slavnih, kjer je večina, ki so prostovoljno zaprti, glasbenikov. A njihov trenutni problem je bolj to, da morajo v naslednjih tednih vsi moški udeleženci dognati, kako se obnaša pravi moški, da jih ob izhodu iz hiše ne bo v studiu našeškala Angelca Likovič in pri tem vreščala, da so mevže.
Prejšnji teden smo na pol spečem Info TV ujeli Vroči stol Vladimirja Voduška, katerega datum nastanka nam ni povsem znan, a sodeč po temi ni starejši od enega meseca. V njem so se slovenski glasbeniki, radijska urednika in lastnik radijske mreže kregali o tem, ali je dobro vrteti Lady Gaga ali ne. Zanimivo je, kako debata o kvotah slovenske glasbe že skoraj neizbežno pripelje do debate o pevki, ki se je oblekla v zrezke, in skoraj neizbežno je, da se bo našel kakšen pametnjakovič, ki bo ocenil, da je njena glasba pa res zanič. Če je bil v Piramidi to Karl Erjavec, je bila v Vročem stolu to Saška Lendero, ki se je pri argumentaciji naslonila na svojo univerzitetno izobrazbo in visoko čustveno inteligenco. Vendar vsi ti aduti niso bili dovolj, Lenderova Gaginih besedil ne razume. Morda bi ji lahko namignili, da pri razumevanju bolj kot znanje iz sociologije in čustvena inteligenca pomaga znanje angleškega jezika. A toliko bolj smo se čudili, da elementarnih pop besedil ne razume pevka, ki je pred leti ponudila s pravim anatomsko-fizikalnim kuriozumom v lastnem besedilu; da, Lendero ve, kako si pljuvaš v obraz, ne ve pa, kaj pomeni Poker Face. In če se v studiu ne bi razburjal Darko Nikolovski, bi debata najverjetneje tudi ostala na tem nivoju.
Tako priljubljenega pametovanja ni manjkalo niti v nedeljskem Big Brotherju. Čeprav pred začetkom oddaje nismo natančno vedeli, kdo zaboga je Rok Kosmač, niti tega, da živi s starejšo (!) žensko, kot so radi poudarjali komentatorji, se nam je v nedeljo prav zasmilil. Ubogi fant gre za dva tedna v Popov kontejner, ko pride ven, pa ga tam pričaka Angelca in ga zmerja z mevžo, Ivo Godnič ga ozmerja z brezjajčnikom, Nina Osenar pa mu vmes celo zabrusi: “Kaj, a zdaj si že ženska, a si mar transvestit?”
Ob vsem tem moraliziranju se nam je zazdelo, da bi Slovenci najraje videli, da o vseh stvareh odloča kar Angelca. Če je vzgojila Janšo v pravega moškega, bo pa ja lahko še nas ostale mevžaste osebke, ki brezciljno tavamo po tem svetu. Naj nam izbere še glasbo, pove, kaj naj malicamo in kako naj okopavamo krompir, pa bo stvar rešena brez naslednjega glasbenega kongresa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.