Veljko Njegovan

 |  Mladina 43  |  Kultura

Subtilna usklajenost zvoka in videa

WoO in Izvanredni Bob v Menzi pri koritu

WoO, eden najvidnejših glasbenih eksperimentatorjev v regiji

WoO, eden najvidnejših glasbenih eksperimentatorjev v regiji
© Sunčan Patrick Stone

Ponudba večjih koncertov v prestolnici je v zadnjem mesecu popolnoma zasenčila dogajanje na t. i. underground sceni, saj so se na večjih odrih v kratkem času zvrstili glasbeni velikani, kot sta Nick Cave z zasedbo Grinderman in verjetno najodmevnejši kantavtor 20. stoletja, Leonard Cohen. Čeprav nove infrastrukturne pridobitve Ljubljane (zlasti Kino Šiška) počasi prevzemajo velik del glasbenega dogajanja, ki smo ga nekoč večinoma imeli priložnost spremljati v metelkovskih klubih, si ti še vedno prizadevajo občinstvu približati zanimivo, a hkrati nekonvencionalno glasbo. Eden takšnih dogodkov je bil tudi nastop beograjskega kitarista WoOja v Menzi pri koritu z barvitimi vizualijami njegovega zvestega spremljevalca, Izvanrednega Boba.
WoO in Izvanredni Bob sta člana beograjskega noisovskega kolektiva Belgrade Noise Society, ki že vrsto let raziskuje zmogljivosti sodobne eksperimentalne glasbe in pri tem uporablja različne glasbene prijeme. V podobni, a vseeno drugačni maniri ustvarja tudi WoO kot samostojni izvajalec. Pred tremi leti je pri slovenski založbi RX-TX izdal samostojni prvenec Mobi Rock in ga tudi predstavil ljubljanskemu občinstvu kot predizvajalec na nastopu slovitega dunajskega eksperimentatorja Christiana Fennesza. S slednjim si delita specifičen glasbeni izraz in tudi osnovni glasbeni instrument - kitaro.
WoOjeve kitarske invazije temeljijo predvsem na uporabi mnogoterih učinkov in drugih sredstev, kot so npr. mobiteli, magneti, radio sprejemniki in podobna nenavadna orodja, s katerimi brez dodatne pomoči računalnika ustvarja slojevite zvočne pokrajine. Tako nastaja na prvi pogled žanrsko raznoliki korpus zvokov s sledmi ambientalne in eksperimentalne glasbe ter občasnih silovitih noisovskih izbruhov. Subtilnost omenjenega glasbenega izražanja je še posebej v ospredju na njegovih nastopih v živo, pri čemer mu pomagajo hipnotične, improvizirane video stvaritve odličnega VJ-a, Izvanrednega Boba.
Tako kot vsi nastopi omenjenega dvojca je tudi nastop v Menzi pri koritu temeljil na podobnih prijemih, s katerimi sta pred maloštevilnim občinstvom počasi stopnjevala nekoliko kratek, a kljub temu fascinanten glasbeno-vizualni dogodek, ki je povsem zadovoljil pričakovanja občinstva. WoO se v zadnjem času zagotovo lahko pohvali kot eden najvidnejših glasbenih eksperimentatorjev v regiji in zunaj nje. K temu prispevajo tudi redno diskografsko izdajanje njegove glasbe ter številni koncertni nastopi po Evropi in drugje. V odlično usklajeni simbiozi z Izvanrednim Bobom se srečujeta zvočna in vizualna umetnost na najvišji ravni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.