Stanka Prodnik

 |  Mladina 44  |  Kultura

Srhljivi podaljšani konec tedna

Kako so nam na nacionalki razložili, da se prvega novembra ne smemo hecat

Hilda Tovšak v Pogledih Slovenije

Hilda Tovšak v Pogledih Slovenije
© TVS

Dolgoletna oddaja Tednik na nacionalki je hecna stvar. Mirno živimo, če je ne gledamo, ko pa ji dva tedna zapored vendarle namenimo pozornost, ker nas zanima, kako bodo skušali zašiti Simono Dimic, smo ob gledanju kar malce pretreseni, če ne že šokirani.
Prejšnji teden smo se čudili, kako se je pogovora z bivšim šefom Merkurja, Binetom Kordežem, lotil Tednikov novinar Kir Clar. Ne samo, da nas je s starim posnetkom spomnil, kako je v kolesarskih pajkicah videti Slavko Bobovnik, s svojo preveliko in skrajno neugledno bundo je na pol nepripravljen na mini golfu skušal sproščeno zasliševati v usnjeno jaknico odetega Kordeža. Čeprav se medlo spomnimo, da je takšen pristop kar nekaj časa v Tedniku uporabljal tudi brkati Bobovnik, nismo povsem vedeli, ali je cilj v tem, da od Kordeža kaj novega izvemo, ali da si ga ogledujemo, kako je v črni jakni s palico za mini golf videti, kot da je v nizkem štartu za demoliranje kakšnega napačno parkiranega avta.
No, ta ponedeljek pa nam je ob ogledu Tednika zmanjkalo sape. Ne zato, ker so v prispevku, v katerem so ponovno namakali Simono Dimic, vrteli hitič Ne laži mi v izvedbi Karmen Stavec oziroma njenega takratnega benda 4 FUN, ampak zaradi naslednjega prispevka Mojce Blažej Cirej. Ta nam je predstavila zgodbo, ki morda res spominja na film Misery, v katerem oboževalka pisatelja proti njegovi volji zadržuje v svoji hiši, ampak ima hkrati še slovenske primesi obračunavanja prek medijev in sodišč. Blažej Cirejeva nam je povedala, da je bil pisatelj Kajetan Kovič bojda ugrabljen, da ga je njegova “prijateljica”, o kateri je pisal v knjigi Jutranji sprehajalec, po možganski kapi odpeljala iz bolnišnice in ga zdaj zadržuje v svojem stanovanju. Povedala nam je, kje živita, tudi zvonila je pri njiju doma, nam pokazala dokumente, ki jih je njegova prijateljica objavila na svojem blogu, skratka srhljivke ni in ni bilo konec. Zgodbe o tegobah malih ljudi, ki so sledile v nadaljevanju Tednika, nam tako sploh niso prišle do živega. Da bi bil učinek srhljivosti še večji, pa so pozneje na drugem programu nacionalke namesto Studia City predvajali devet let star dokumentarec Jožka Možine o povojnih pobojih. Tako, za prvi november, da ne bo kdo pomislil, da se na ta dan spodobi zabavati. Možina je film seveda začinil z dodatkom, kako se v devetih letih na tem področju ni premaknilo še nič.
Na sploh je bil celoten počitniški teden bolj srhljiv kot ne. Hilda Tovšak je v bivšem Tednikovem terminu, ki ga zdaj zasedajo Pogledi Slovenije, privolila gostovati pri deročem se Slaku, ki je do konca oddaje povsem opustil tematska vprašanja in se zadovoljil z moraliziranjem: Tovšakovo je spraševal, ali mirno spi, ali ima slabo vest in ali je kriva ter kako se ob tem počuti. Tekle so solze, zdelo se je, da se ostali gostje v oddaji pogrezajo vase, Slak pa se ni dal. Kdo ve, morda smo dobili nov žanr v informativnem programu: neuspešni menedžerji se kesajo. Bojimo se le, da bodo na koncu jokali le gledalci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.