11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Kultura

V imenu ljudstva!

Gledališka predstava o mejah umetniške svobode, Gledališče Glej, Ljubljana

Jelka Šutej Adamič, urednica kulturne redakcije na Delu

Jelka Šutej Adamič, urednica kulturne redakcije na Delu
© Matej Družnik / Delo

Jelka Šutej Adamič, urednica kulturne redakcije na Delu: “Vabilo na predstavo je bilo vznemirljivo - ne zamudite, gre za enkratno šokantno zadevo, zgodilo se bo nepričakovano. Ne, dobili smo gledališki spis o kratenju umetniške svobode, običajno pripoved o običajnih, tako rekoč večnih temah. Jajca so metali, padli sta tudi dve granitni kocki. Zelo previdno. Razumljivo. Manjkala je izpoved tandema Eclipse! Brez ‘cenzure’ torej ne gre (čeprav se je režiser posul s pepelom; za ta manko je prevzel polno odgovornost).”

Rosana Hribar, plesalka: “Predstavo V imenu ljudstva! sem doživela kot nekakšno sodobno ‘burlesko’, v kateri vloge igrajo resnični junaki. Predstava je duhovita, hkrati pa globoko v sebi odraža žalost in bedo družbe, v kateri živimo in v kateri živim tudi jaz kot samozaposlena v kulturi, zato me je upravičeno pretresla in ganila. To je predstava o ‘človeku’ in njegovi krhkosti znotraj državnega aparata in zelo primerno čtivo za širšo publiko.”

Rosana Hribar, plesalka

Rosana Hribar, plesalka
© Borut Kranjc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.