Damjana Kolar

 |  Mladina 46  |  Kultura

AfroCubism in Vojna

Koncertna in gledališka poslastica

AfroCubism

AfroCubism
© Lars Opstad

V Cankarjevem domu se nam naslednji teden obetata kar dva izjemna dogodka. 23. novembra je napovedan glasbeni spektakel skupine AfroCubism, ki jo sestavljajo najboljši kubanski in malijski glasbeniki po izvirni ideji Buena Vista Social Club. 25. in 26. novembra pa v Ljubljano prihaja izjemni italijanski režiser in igralec Pippo Delbono z gledališko predstavo Vojna, za katero je leta 1998 prejel tudi kritiško nagrado (Critic Prize). Delbono je eden najbolj nekonvencionalnih in samosvojih italijanskih gledališčnikov, ki je v začetku leta 1980 ustanovil skupino Compagnia Pippo Delbono, s katero je reden gost najpomembnejših svetovnih festivalov. Pri nas se bo predstavil s svojo morda najznamenitejšo predstavo, ki je nastala iz potrebe, da gledališče osvetli življenje, rojeno iz obrobnosti, bolezni, trpljenja ter ga izrazi s krikom, plesom in igro.
In kaj lahko še povemo o skupini AfroCubism? Vprašanje smo zastavili novinarju Mariu Bateliću: “Čeprav se pri napovedih projekta AfroCubism neizogibno omenja Buena Vista Social Club (in se s tem bolj nagovarja ljubitelje kubanske godbe), je treba opozoriti, da bomo ob odličnih Kubancih slišali prvo ligo malijskih glasbenikov. Nekaterih najboljših iz druščine pri nas še nismo videli. Naj opozorim le na dva najbolj znana: tankočutnega Toumanija Diabatéja na kori in Bassekouja Kouyateja s predirnim igranjem na ngoni. Godba z albuma Afrocubism ponuja ne le posrečen preplet obeh tradicij, temveč kar brsti od doživetega, suverenega muziciranja, podobnega ležernemu zvočnemu srečanju starih prijateljev.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.