Damjana Kolar

 |  Mladina 48  |  Kultura

Animateka

7. mednarodni festival animiranega filma

Teclópolis

Teclópolis
© Arhiv Mladine

Od 6. do 12. decembra bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekala Animateka, ki bo ponudila okoli 540 animiranih filmov, med njimi šest celovečercev. Letošnji festival se poleg rednega programa, ki ga bodo sestavljali tekmovalni program, tekmovalni mednarodni program Slon za otroke in mladino ter Svetovni jagodni izbor, retrospektivno posveča avantgardnemu animiranemu filmu. Osredotoča se predvsem na nemško animirano produkcijo, predstavila bo tudi japonsko sodobno animacijo, novost pa je še Evropski študentski tekmovalni program. V spremljevalnem programu se obetajo razstava francoskega studia animiranega filma Folimage v Slovenskem etnografskem muzeju ter trije avdio-vizualni koncerti. Letošnja rezidenčna umetnika sta estonsko-beloruski par Priit in Olga Pärn, ki sta tudi avtorja celostne podobe letošnje Animateke. Predstavila se bosta z razstavo Življenje brez Gabrielle Ferri v Galeriji Kinodvora ter s popolno retrospektivo svojih filmov.
Več o festivalu nam je povedala izvršna producentka Urška Jež: “Tudi sedma Animateka prinaša novosti, ki jih ne bi bilo brez vztrajnih prizadevanj. Kljub zadovoljivi finančni konstrukciji je program MEDIA s štiriletno pogodbo edini, ki nam omogoča dolgoročno načrtovanje. Opogumljeni s tem smo tudi letošnji program zastavili velikopotezno. V dvoranah Kinodvora in Slovenske kinoteke bosta tako poleg že uveljavljenih programov na ogled obsežni retrospektivi nemškega in avantgardnega animiranega filma, bogat spremljevalni program pa smo raztrosili po vsej Ljubljani. Izpostaviti je treba, da se od 16. do 18. decembra Animateka z delom programa seli tudi v Maribor.” Več na: www.animateka.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.