Damjana Kolar

 |  Mladina 49  |  Kultura

Oliver Twist

Premiera predstave po romanu Charlesa Dickensa

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved49.jpg

© Primož Lukežič

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bodo 11. decembra premierno uprizorili družinsko predstavo Oliver Twist, ki je še vedno aktualna za vse generacije in vse čase. Klasični Dickensov roman, v katerem se avtor s sarkazmom in obilico črnega humorja ukvarja s krutostjo industrializacije v Angliji v 19. stoletju ter s problemom revščine, je na oder duhovito in gledališko živo postavil režiser Matjaž Pograjc. Siroti Oliverju Twistu življenje ne prizanaša, a vseeno ostane neomadeževan in se njegova zgodba naposled srečno izteče. V vlogi Oliverja Twista bo nastopila Katarina Stegnar, za glasbo je poskrbel duo Silence, za gib Branko Potočan, za kostume Mateja Benedetti, za scenografijo pa Tomaž Štrucl in Sandi Mikuž.
Več o pripravah na predstavo nam je povedala avtorica priredbe in dramaturginja Blažka Müller Pograjc: “Spopadanje z Oliverjem Twistom je zahtevalo kar nekaj spretnosti ponovnih tolmačenj Dickensove briljantne zgodbe. Ta je namreč izjemno razvejana, prepolna obsežnih opisov, neskončnih dvogovorov in cele palete likov, ki jih Dickens postavi le začasno v koš že povedanih dejstev in jih kasneje, kot čarovnik zajca iz klobuka, spet potegne iz depója ter vplete v zgodbo. Celotno vsebino romana je nemogoče zajeti v spodobno trajajoč dramatizacijski izdelek. Zato sem naposled osrediščila zgodbo okoli Oliverjevih dogodivščin, ki ga vodijo od ubožnice do Londona in Faginovega domovanja, ga potisnejo v hude stiske, iz katerih se nazadnje le izvije in zaživi v obetu dostojnega življenja pri dobrotniku, g. Brownlowu.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.