Goran Kompoš

 |  Mladina 49  |  Kultura

Berlinski tehno prevrat

Ancient Methods v klubu K4

Ancient Methods: eden letošnjih najzanimivejših plesnih elektronskih dogodkov.

Ancient Methods: eden letošnjih najzanimivejših plesnih elektronskih dogodkov.
© Kaja Božiček

Dogodki v organizaciji ekipe Elements so postali tako rekoč obveznost za pravovernega privrženca tehno glasbe. Pod njenim okriljem imamo v klubu K4 priložnost poslušati mojstrovine uveljavljenih tehno producentov in didžejev, ki redno tresejo plesišča številnih svetovnih klubskih svetišč. Letos so med drugim gostili dve britanski legendi, Luka Slaterja in Karla O’Connorja, pa Berghainovega rezidenta Bena Klocka, torej kreativce, ki sodijo v sam vrh klubske plesne glasbe. Z obiskom tovrstnih dogodkov praktično ne moreš zgrešiti, se pa priložnostno pojavi tudi kakšno bolj enigmatično ime, ob katerem lahko pač le zaupaš organizatorju, da tam ni pristalo po naključju. Angažmaji manj odmevnih glasbenikov med slovenskimi promotorji veljajo za precej tvegano početje, saj njihovi koncerti pogosto ostanejo (po krivici) spregledani. Z obiskom berlinskega dvojca Ancient Methods se je tokrat potrdilo, da si je ekipa Elements z nenehno zanimivim programom pridobila zaupanje občinstva, ki je minuli petek solidno napolnilo Štirko. Vsekakor dober zgled prenekateremu slovenskemu promotorju.
Tehno sicer res nagovarja profilirano publiko, toda v zadnjem desetletju z nekaj izjemami ni ponudil nič zelo svežega. Zdi se celo, da je v večjem delu zašel v slepo ulico, zato ni presenetljivo, da se na gramofonih ekipe Elements pogosto vrtijo starejši vinili. No, tokrat so se vrteli tudi gumbi legendarnih sintov domačega trojca Ago Tela, ki je z retro detroitskim sprotnim ukrivljanjem ritmov in melodičnih linij pripravil izvrsten teren za berlinska nosilca večera. Tu je treba pripomniti, da zasedba Ancient Methods vendarle ni povsem neznano ime. Z izvrstno serijo malih plošč je v zadnjih treh letih mobilizirala privržence udarnega tehna, ki se na eni strani oplaja v zapuščini detroitskega, berlinskega in britanskega tehna, na drugi pa navdih išče tudi v praksah, ki se ne ujemajo povsem s strogimi tehno konvencijami. Seveda uspešno studijsko vijačenje še ne obljublja uspeha v klubu, a dvojec je, tudi po odzivu publike sodeč, ta dvom razbil že v uvodu. Njegova za plesišče razmeroma počasna glasba je ušesa cefrala primerno prikrojena v masivne industrijsko-koračne ritme in intenzivna atmosferična melodična vrtinčenja, ki so celoten set skozi repeticijo stopnjevala dinamiko. Za tehno precej neobičajno menjavanje tempa je oporo našlo v mojstrskem scenosledu, plesno razpoloženje se je dvigovalo iz skladbe v skladbo, razgibana glasba pa je obenem ponujala posluh, ki ni bil vezan le na lovljenje plesnih gibov.
Nastop Ancient Methods lahko mirno uvrstimo med tri najzanimivejše plesne elektronske dogodke na domačih prizoriščih v tej sezoni, svež, izviren pristop dvojca pa je pravzaprav tudi njegov edini minus. Ko slišiš tako navdihujoče muziciranje, preostali koncerti pač hitro izginejo v sivem povprečju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.