Damjana Kolar

 |  Mladina 51  |  Kultura

Vse to je film!

Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951-1991

Iz filma Srečanja, 1963

Iz filma Srečanja, 1963
© Vladimir Petek

Od 22. decembra do 28. februarja je v Moderni galeriji v Ljubljani na ogled prva obsežnejša predstavitev fenomena eksperimentalnega filma v bivši Jugoslaviji, ki je nastala v muzejskih okvirjih in širši povezavi z drugimi oblikami umetnosti. Eksperimentalni film je ena najbolj vznemirljivih in v raznovrstnih filmskih diskurzih najbolj spregledana oblika filmskega izraza, ki je dolgo ostajal v domeni marginalizirane in od večinskih tokov ločene teorije in prakse. Na razstavi so izpostavljeni nekateri pomembnejši avtorji, fenomeni, festivali (GEFF, Mala Pula, beograjske Alternative, novosadska Marčna osmica, Festival amaterskega filma Slovenije itd.) in produkcije (Kino klubi itd.).
Več o razstavi, ki je posvečena pokojnemu hrvaškemu umetniku Tomislavu Gotovcu (1937-2010), so povedali njeni kustosi Bojana Piškur, Ana Janevski, Jurij Meden, Stevan Vuković: “Raziskave, ki smo jih avtorji razstave izvedli ločeno, so segale od preučevanja arhivskega gradiva in intervjujev s filmskimi ustvarjalci do gledanja filmov in mnogih medsebojnih pogovorov. Pri delu smo uporabljali nekoliko različne metodologije, a vse so nas pripeljale do določenih vprašanj in referenc, ki so se izkazali za ključne pri pojmu eksperimentalnega filma: pomen kinoklubov, izstopajoči posamezni avtorji, festivali eksperimentalnega filma, uradne in neuradne mreže, povezave z drugimi umetnostnimi področji in v nekaterih primerih celo politika. Pri oblikovanju razstave smo skušali slediti tem referencam in oblikam kritične misli znotraj specifične oblike filma, ki se je razvila v socialistični Jugoslaviji.” Več na www.mg-lj.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.