Stanka Prodnik

 |  Mladina 51  |  Kultura

Pogled vase ob koncu leta

Nacionalkin narodno-zabavni zaključek referendumskega leta

Kako je Jasna \

Kako je Jasna \"slekla desca pred kamero\"
© TVS

Konec leta praviloma mineva v znamenju spominov in razmišljanj o tem, kaj smo se naučili v preteklih 365 dneh. Tako nas vsaj učijo na televizijah, saj v decembru vedno pripravijo številne pregledne oddaje. A če tovrstni program kaj pove o samem letu, potem nam je nacionalka ob koncu leta letos res pripravila zgovorno sporočilo.
V Polnočnem klubu so nas v petek povabili, naj potujemo vase, ob tem pa nas je spremljala hecna zasedba: dva zdravnika in dva posvečenca. A kljub začetni skepsi je bil to eden bolj normalnih Polnočnih klubov v zadnjem času. Nobenih gostilniških debat o ženskah, moških in ljubicah, nobenih konkretnih astroloških pogruntavščin, zgolj debata, primerna petkovemu večeru ob koncu leta. Četudi je v studiu sedela Savina A. Ritter, avtorica knjige z daleč najbolj zabavnim naslovom, Zamenjam razsvetljenje za hiter vibrator, zraven nje pa plastični kirurg dr. Uroš Ahčan, psihologinja dr. Marija Molan in tao učitelj Dušan Donko, nas z izjemo mesarskih zgodb s travmatskih oddelkov ni čakalo nič hujšega. Prav pomirjujoče je bilo poslušati zgodbe o žrtvah nesreč, ki so jih bolj kot telesne poškodbe prizadele uničene trenirke, ali pa o tem, da lahko z roko, ki jo je raztrgala mesoreznica, zmagamo na tekmovanju harmonikarjev. Tudi Donkove napovedi, da se nam v prihodnjem letu obeta več razvez, in zgodbe Ritterjeve o soočenju z lastno umrljivostjo, nam niso prišle do živega.
A le kako bi nam prišle, ko pa smo le nekaj ur prej v izseljenski različici oddaje Na Zdravje! doživljali trenutke, ki so bili hujši od vseh kasneje slišanih travm. Bilo jih je veliko, od nastopa Prifarskih muzikantov z Moni Kovačič do avstralskega Slovenca, ki si je dal na hrbet vtetovirati slovenski grb. Seveda je bilo Gregorja iz Avstralije treba za to priložnost sleči, kar je Jasna Kuljaj pospremila z vzdihovanjem, kako bo “slekla desca pred kamero”. Tudi kandidatka za naj kelnarco je bila iz Avstralije in skoraj se nam je utrnila solza, ko smo se spomnili, kaj nas bo čakalo šele v novoletnem programu nacionalke.
Kot da bi želeli dokončno zapečatiti propadli referendum o RTV, bo namreč novoletni program na prvem sporedu z izjemo Hri-Bara v celoti posvečen narodno-zabavnim temam. Začeli bodo s Silvestrskim Videomehom, ga prekinili s Hri-barom, nato pa ostro stopnjevali narodno-zabavni ritem, ki bo nedvomno poln vriskanja. Oddaji Na Zdravje! in V dobri družbi bosta pospremili pričakovanje, posnetek koncerta ansambla Avsenik s simfoniki RTV Slovenija bo odprl novo leto, da bodo ustregli res vsem okusom, kot se za nacionalko spodobi, pa bodo nato predvajali še oddajo o 35 letih ansambla Lojzeta Slaka.
K sreči bomo na drugem programu lahko za oddih vzdihovali ob Hughu Grantu v filmu Pravzaprav ljubezen, a kdo bi preklapljal, ko pa se nam obeta dobrih šest ur klene slovenske zabave. Ne, ne bomo se pritoževali, takšno televizijo smo si s svojo (ne)udeležbo na referendumu zaslužili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.