Veljko Njegovan

 |  Mladina 2  |  Kultura

Tropska melanholija in sodobni glasbeni žanri

Vinicius Cantuária in Bill Frisell v Cankarjevem domu

Frisell in Cantuária sta dolgoletna sodelavca, ki se odlično dopolnjujeta. v sredini tolkalec Marivaldo Dos Santos.

Frisell in Cantuária sta dolgoletna sodelavca, ki se odlično dopolnjujeta. v sredini tolkalec Marivaldo Dos Santos.
© Miha Fras

Za uvod v letošnjo koncertno sezono je poskrbel Cankarjev dom, ki je januarski večer napolnil z latinskoameriškimi ritmi. Nastop Viniciusa Cantuárie in Billa Frisella, s katerim sta glasbenika predstavila prihajajoči album Lágrimas Mexicanas, je pravzaprav nekakšna uvertura v letošnjo izdajo Festivala oddaljenih kultur, ki bo v prihodnjih mesecih pod imenom Obrazi Brazilije seznanjal ljubljansko publiko z bogato zakladnico brazilske umetnosti in kulture.
Projekt Lágrimas Mexicanas združuje dva glasbenika, ki prihajata iz različnih glasbenih ozadij, na odru pa se jima pridruži še tolkalec Marivaldo Dos Santos. Vinicius Cantuária je brazilski pevec in kantavtor, ki je že v zgodnjih ustvarjalnih letih sodeloval z velikani novega vala brazilske godbe, nato pa se je v devetdesetih preselil v New York, kjer je glasbo, temelječo na tradiciji bossa nove in drugih latinskoameriških ritmov, s številnimi sodelovanji še dodatno približal raznovrstnim glasbenim tokovom. Med številnimi glasbeniki, s katerimi je sodeloval v preteklosti (Arto Lindsay, David Byrne, Brian Eno, Laurie Anderson in drugi), je seveda tudi Bill Frisell, ameriški jazzovski kitarist, čigar glasbeni izraz je bil vedno odprt za eksperimentiranje z drugimi žanri, zlasti s countryjem, folkom in popom. Cantuária in Frisell sta dolgoletna sodelavca, ki se navkljub precej različnim glasbenim preferencam že vrsto let med iskanjem njunega skupnega glasbenega izraza odlično dopolnjujeta. Tokrat že ime projekta pove, da gre za nekoliko drugačen glasbeni material, ki črpa iz bogate zakladnice imigrantskih ritmov modernega ameriškega velemesta, v katerem pa izstopata Frisellova vsestranskost in Cantuáriava tropska senzibilnost.
Črpanje iz bogate tradicije južnoameriških ritmov je bilo tudi na koncertu v Linhartovi dvorani postavljeno v ospredje, pri čemer je izstopala izrazito zanimiva interakcija dveh kitar, kjer so se srečevale Frisellova virtuoznost in nagnjenost k eksperimentu ter Cantuáriova tropska melanholija, ki jo je še dodatno poudaril z značilnim zasanjanim petjem. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na nevsiljiv, a kljub temu učinkovit slog tolkalca Marivalda Dos Santosa, ki je poslušalstvu predstavil različne ritmične pristope.
Projekt Lágrimas Mexicanas je občinstvu Cankarjevega doma predstavil moderno popularno godbo, ki se spogleduje z različnimi sodobnimi glasbenimi žanri, obenem pa ostaja zvesta tradicionalnemu izročilu. Odličen uvod v letošnjo koncertno ponudbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.