20. 1. 2011  |  Mladina 3  |  Kultura

Nič osebnega

Premiera nizozemsko-irskega filma, Kinodvor, Ljubljana.

Goran Vojnović, režiser

Goran Vojnović, režiser
© Borut Peterlin

Goran Vojnović, režiser: “Nič osebnega je meditativen film o vselej aktualni temi bolečega prebolevanja ljubezni, dovolj nevsiljiv in odprt, da se lahko gledalec med gledanjem potopi sam vase in si poleg filma na platnu odvrti še svoj film v glavi, kar je nadvse primeren zaključek napornega delovnega dne. Malce so me zmotili le mednapisi, ki so me vsakič znova iztrgali iz lepe pomenske poljubnosti avtoričinega filma in me zapeljali v razvozlavanje skritih pomenov in prispodob.”

Jelka Stergel, strokovna sodelavka Filmskega sklada: “Film je enigmatična razglednica s samotnih popotovanj dveh razočarancev, ki zmoreta obuditi toliko čustev, da se lahko za kratek hip ustavita na svojem osamljenem otoku. Vzrok za pobeg pred ljudmi (ona) oziroma za prostovoljno izolacijo (on) je skrivnostno nakazan z detajli v dolgih fotogeničnih posnetkih, s citati klasične in folk glasbe in izjemoma v zelo skopih dialogih. Film pove ravno toliko, da gledalca še dolgo potem pušča v iskanju odgovorov. Učinkovito in izvirno.”

Jelka Stergel, strokovna sodelavka Filmskega sklada

Jelka Stergel, strokovna sodelavka Filmskega sklada
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.