|  Mladina 4  |  Kultura

In memoriam. Vojteh Ravnikar

Razstava arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000-2010, Galerija Jakopič, Ljubljana

Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora RS

Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora RS
© Borut Krajnc

Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora RS: “Arhitekturno ustvarjanje Vojteha Ravnikarja (in njegovih sodelavcev) se izogiba poenostavljenemu razvrščanju v eno od stilskih ali estetskih smeri, ki jih izumljajo hitreje, kot se obračajo mešalci betona na gradbiščih. Vojteh je svoja prva in znamenita dela ustvaril v času burne razprave o modernizmu in postmodernizmu. Razpravo o modernem in tradicionalnem v arhitekturi je presekal z enkratno interpretacijo univerzalnosti (okna, vrata, zid ...), ki je skrita v tradicionalni arhitekturi. Zato njegova arhitektura nikoli ni postala domačijska.”

Aleš Gulič, direktor vladnega urada za verske skupnosti: “Kljub vrvežu kramljanj obiskovalcev razstave, s katero so se sodelavci Vojteha Ravnikarja poklonili spominu na imenitnega arhitekta, sodelavca in prijatelja ter drugim omogočili odpreti vrata v del njegove ustvarjalnosti, se je dalo umakniti v podobe, pobožati vse gladke in čiste ploskve in linije, stopiti v prostore, sedeti pred Zimskim dvorcem na Blokah, uživati mir in spokojnost, s katerim je bila zaznamovana Jakopičeva galerija. Molčati in občudovati.”


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.