Goran Kompoš

 |  Mladina 4  |  Kultura

“Bosna in Hercegovina, 12 točk”

Prvi letošnji YU GO! Z Lako, Bei the Fish in Miss.bee

Mirela in Laka: lahkotna, razigrana, duhovita in norčava.

Mirela in Laka: lahkotna, razigrana, duhovita in norčava.
© Miro Majcen

Znamka YU GO!, pod katero v Ljubljani že nekaj časa spremljamo koncerte bolj in manj uveljavljenih glasbenih ustvarjalcev z območja bivše Jugoslavije, postaja vse bolj prepoznavno ime. Z žanrsko neobremenjenim in vsebinsko svežim programom se je približala celo publiki, ki običajno posega po masovnejših, potrošniških konceptih, obenem pa še najprej nagovarja angažiranega, tudi malce nostalgičnega poslušalca. Poslušalca, ki bodisi potoči solzo, ko se spomni burnega glasbenega dogajanja v eks-jugoslovanskem prostoru, ali še raje tistega, ki ve, da v tem okolju tudi danes ustvarja kopica glasbenikov, vrednih pozornosti.
Da bendi iz različnih predelov nekdanje Jugoslavije lahko skupaj ukrojijo simpatičen koncertni večer, se je ponovno potrdilo prejšnji četrtek, ko so v Kinu Šiška nastopili domačini Miss.bee, makedonska zasedba Bei the Fish in bosanski zvezdnik Laka s spremljevalno zasedbo. Na površju trem raznolikim estetikam bi skupni imenovalec lahko našli v pop formatu, resda vsakič artikuliranem nekoliko drugače. Pred nedavnim obujena, med melanholičnim popom in alter rockom razpeta zasedba Miss.bee je s preverjeno kombinacijo opojnega glasu, počasnih, hipnotičnih ritmov in trših kitarskih intervencij uspešno ogrela teren za makedonsko trendovsko zasedbo Bei the Fish. Četverec, opremljen s tremi sintetizatorji in setom električnih bobnov, je očaral s fankijaško, presenetljivo svežo fuzijo disca in popa, v kateri se je izvrstno znašel tudi soulovsko obarvan (pevčev) glas. Dinamična plesna glasba je v dobro napolnjeni dvorani dvignila razpoloženje pred nastopom ta čas enega najbolj prepoznavnih glasbenikov iz eks-jugoslovanskega prostora. Priljubljenost je Elvirju Lakoviću - Laki najbolj zrasla ob njegovi uspešni udeležbi na “festivalu vseh festivalov”, toda z zabavno, svežo glasbo je že v začetku novega tisočletja naletel na posluh CrossRadia. Lahkotna, otroško naivna interpretacija in razigrana koreografija, ki ji tempo s svojo impresivno pričesko narekuje Lakova hiperaktivna sestra Mirela, v koncertni različici le še stopnjujeta duhovitost in norčavost, ujeti na posnetkih. Dobro naštudirano in obenem na videz povsem spontano celostno podobo morda nekoliko kvari le povsem neopazna (profesionalna) spremljevalna zasedba. Je pa res, da prav ta zadržanost odpre še več prostora Laki, Mireli in njuni očarljivi ekscentričnosti.
Nastopa obeh gostujočih bendov sta opozorila na to, da nam v Sloveniji ta čas primanjkuje bendov, ki bi se členjenja pop forme lotevali bolj drzno ali pa vsaj nestandardno. No, upajmo, da bodo “spoznavni” YU GO! dogodki vir inspiracije tudi za domače ustvarjalce, ki se jim morda že v kratkem ponudi priložnost za gostovanje v katerem od eks-jugoslovanskih koncertnih središč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.