Veljko Njegovan

 |  Mladina 6  |  Kultura

Kisli nasmeh nekega dneva

Nastop Tomaža Pengova ob kulturnem prazniku v Kinu Šiška

Pesnik in glasbenik Tomaž Pengov

Pesnik in glasbenik Tomaž Pengov
© ALEŠ ROSA

Ljubljanski kantavtor Tomaž Pengov verjetno sodi med največje legende popularne glasbe v Sloveniji, saj gre za umetnika, ki je daljnega leta 1973 izdal Odpotovanja, po nekaterih podatkih prvi kantavtorski album v nekdanji Jugoslaviji (in s tem tudi v Sloveniji). Poleg tega se je izkazal kot ustvarjalec glasbe za gledališče in film, bil je član eksperimentalne zasedbe Salamander, predvsem pa je izrazito cenjen kot pesnik, kar je še zlasti dokazal s svojo novo zbirko pesmi/zvočno knjigo Drevo in zvezde, ki je pred kratkim izšla pri podjetni založbi Sanje.
Za Pengova ne moremo reči, da je bilo njegovo kantavtorsko delo pretirano plodovito, saj je od Odpotovanj izdal le nekaj avtorskih albumov. Kljub temu se je v slovenski zgodovini popularne glasbe zapisal kot nekakšna domača različica priljubljenega Leonarda Cohena, čeprav se po tem, kako se lotevata glasbe in poezije, precej razlikujeta.
Pengovu se je tokrat nasmehnila sreča - na slovenski kulturni praznik je dobil priložnost v živo predstaviti svoje nove in stare komade v razprodani dvorani Katedrala Kina Šiška. Verjetno ne gre za naključje, saj je slovenski kulturni praznik posvečen pesniku - zakaj torej ne bi ob tako slovesnem dnevu veliki oder vodilne ljubljanske koncertne dvorane zasedel pesnik? Medtem ko je množica radovednih obiskovalcev počasi vstopala v dvorano, so se podjetneži iz vaših in naših sanj nevzdržno trudili prodati čim več izvodov novoizdane zvočne knjige/pesniške zbirke/dnevniških zapisov Tomaža Pengova in drugih bestsellerjev, notranjost dvorane pa je bila tudi sanjsko opremljena - nad odrom so projicirali platnice prej omenjene knjige.
Po kratki in korektni napovedi Jureta Longyke in krajši videoprojekciji je na oder končno stopil Pengov, nekoliko odsotno zgrabil kitaro v roke in začel nastop z značilnim petjem in s kitarsko spremljavo. A že na začetku se je zdelo, da možakar ni v najboljši formi - pesmi, ki jih je večina obiskovalcev nestrpno pričakovala, nikakor niso zvenele uigrano, Pengov pa je deloval utrujeno in prazno. Nastop je malce popestrila gostja - vokalistka Bogdana Herman, ki je v štirih skladbah poskrbela za vokalni del repertoarja, Pengov pa se je vse bolj nagibal k recitiranju in je vse manj pel in igral. To hermetično razpoloženje, ki je bolj spominjalo na kakšno vajo po prekrokani noči kakor na nastop, je nekoliko popestrila izvedba skladbe V nasmehu nekega dneva.
Po uri in četrt je bilo koncerta/pesniškega večera konec. Občinstvo je najbrž pričakovalo več, a saj veste, pesniki, umetniki ... drugič bo boljše. Pa še nekaj - kljub letom se je Cohen nekoliko bolj potrudil ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.