Damjana Kolar

 |  Mladina 7  |  Kultura

Gibanica 2011

Slovenska sodobnoplesna platforma (24. do 27. februarja)

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved07.jpg

© Marcandrea

Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo potekal že peti festival Gibanica, ki od leta 2003 bienalno predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival izbere tričlanska selektorska ekipa. Letošnji selektorji Andreja Rauch Podrzavnik, Virve Sutinen in Blaž Lukan so izbrali 15 predstav, program pa bo obsegal tudi fotografsko razstavo Nade Žgank in Mihe Frasa, video instalacijo Andreja Intiharja, okroglo mizo o institucionalizaciji slovenskega sodobnega plesa, predstavitev nove mreže za sodobni ples, veliko pa bo tudi priložnosti za druženje in zabavo. Gibanica je prva v ciklu treh festivalov oziroma platform, ki bodo spomladi v Ljubljani predstavljali sodobni ples. Marca bo sledil festival Plesna Vesna mednarodne mreže Aerowaves in aprila Balkanska plesna platforma.
Več nam je povedal član programskega odbora Rok Vevar: “Izmed vzhodnoevropskih kulturnih kontekstov ima sodobni ples prav v Sloveniji najdaljšo zgodovino, v zadnjih štirih desetletjih je njegova produkcija s kvalitativnimi vzponi in padci še posebej rapidno narasla in še vedno raste. Sodobni ples v Sloveniji je v zadnjih osmih desetletjih kot serija naključij in načrtov, tajnosti in vztrajnosti uspel nastajati iz modernosti, avantgardnosti in sodobnosti umetniških kontekstov in ga je mogoče identificirati tudi kot impulzivnega odzivnika na čase, ki jim pripada. Danes je sodobni ples v Sloveniji zbir širokega spektra različnih estetskih nazorov in zato nikakor monoliten estetski fenomen. Ustvarjajo ga umetniki različnih zgodb, pogledov in prepričanj.” Več na: www.gibanica.eu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.