17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Kultura

Arhitektura - inventura

Pregledna razstava projektov članov Društva arhitektov Ljubljana 2007-09, Cankarjev dom, Ljubljana

Ana Struna Bregar, vodja Hiše arhitekture

Ana Struna Bregar, vodja Hiše arhitekture
© Borut Krajnc

Ana Struna Bregar, vodja Hiše arhitekture: “Razstava je resnično inventura arhitekture, ki je zadnja leta nastala v Sloveniji, in ne izbor posamičnih projektov po določenih merilih. Kakovostne arhitekture je v Sloveniji vse več. Projekti so zelo različni, nekateri so odziv na trende, drugi so zadržani, nekaj je bolj ambicioznih, skušajo preseči modnost in zgolj uporabnost ter pomenijo kakovosten prispevek k bivalni kulturi. Razstava je svetla luč v trenutni krizi v gradbeništvu.”

Dr. Aleš Vodopivec, profesor na Fakulteti za arhitekturo: “Inventure so praviloma dolgočasne in nezanimive. Ta pa je prav nasprotno presenetljivo dopadljiva, celo impresivna. Predvsem zato, ker ne zaostaja bistveno za razstavami, ki prikazujejo izbor najkakovostnejših del. Kar pomeni, da se je pri nas splošna raven arhitekture dvignila zavidljivo visoko. Slovenska arhitektura je v svetu postala sinonim kakovosti. Inventura 2008-2010 je priložnost, da to spoznamo tudi doma.”

Dr. Aleš Vodopivec, profesor na Fakulteti za arhitekturo

Dr. Aleš Vodopivec, profesor na Fakulteti za arhitekturo
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.