Saša Eržen

17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Kultura

Kontra grafiti

Umetnost v mestni umazaniji

/media/www/slike.old/mladina/phudo07.jpg

© Arhiv Mladine

Napis “Operi me!” na umazanem avtu je prapočetek vrste grafitov, ki jo je uradno iznašel Anglež Paul Curtis z vzdevkom Moose; kot najstnik je med streženjem v restavraciji na steni opazil madež in ga zdrgnil s krpo, nato pa ugotovil, da je očiščeni del tako kontrastno bel, da bi moral obdelati še vso preostalo steno. Zadnje desetletje Curtis z odstranjevanjem umazanije s pomočjo drgnjenja ali visokotlačnega čistilca v različnih mestih ustvarja podobe in sporočila - v okviru svoje firme Symbollix tudi oglaševalska - na javnih površinah, kot so pločniki, predori, fasade, ograje in prometni znaki. Klasični grafiti z barvo “umažejo” javno površino, tile pa jo ravno nasprotno očistijo umazanije, zato se jih je prijelo poimenovanje reverse graffiti, obratni, kontra grafiti. S časom izginejo, če jih seveda prej ne odstranijo, saj so povsem zmedli oblasti, ki celo kontra grafite praviloma razumejo kot vandalizem, pa čeprav gre za vrnitev površine v njeno izvorno, brezmadežno stanje. Njihov potencial so zavohali oglaševalci, zato se je na primer mestni svet Curtisovega rodnega Leedsa letos vdal in na nekaterih mestnih pločnikih dovolil 12-mesečno poskusno oglaševanje s pomočjo kontra grafitov.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.