Stanka Prodnik

 |  Mladina 7  |  Kultura

“Lepi ljudje” o lepoti

Ugotavljanje očitnega v Trikotniku

Tina Zajc, Zvezdan Martič in Erna Petrač

Tina Zajc, Zvezdan Martič in Erna Petrač
© Sandi Fišer

Po novih glasbenih oddajah na nacionalki, med katerimi je še vedno najmanj gledljiv Effejev Peklenski izbor, smo v torek dočakali tudi novost informativnega programa. Trikotnik, ki ga vodi Zvezdan Martič v spremljavi dveh pomočnic, je bil na sporedu v torek na drugem. A zdi se, da si na nacionalki želijo, da bi oddajo gledalo čim manj ljudi, saj so v istem terminu na prvem programu predvajali nadaljevanko Sodobna družina, zagotovo enega od presežkov v ameriški zabavni produkciji.
Ker Modern Family, kakršen je izvirni naslov nadaljevanke, že dve leti gledamo na HBO, smo vseeno pogledali čudo, ki so ga tako intenzivno promovirali zadnjih nekaj tednov. Ime oddaje se očitno nanaša predvsem na voditeljski trojček, kjer Martiču z uporabo spleta pomagata še Tina Zajc in Erna Petrač. Ena od njiju je bila včasih miss Slovenije, zato nas ni presenetilo, da so se v prvi oddaji lotili lepote oziroma diktature lepote.
Martič je o lepoti kramljal s psihoterapevtom Borutom S. Pogačnikom, Tina Zajc je bila zadolžena za videokonference, Erna Petrač pa za klepetalnico. Ni kaj, v pol ure so se odločili v oddajo stisniti res ogromno ljudi, poleg spletnih komentatorjev pa sta namreč v studiu merila moči tudi lepotni kirurg in psihoterapevtka, ki je bila, mimogrede, gladko poražena. Oddaja ima tudi svoj “deux ex machina”, kjer naj bi strokovnjak predstavil “zgolj gola dejstva”. Ker pa sogovorniki niso dovolj, sodelujoči novinarji za oddajo pripravijo tudi nekaj prispevkov.
In kaj smo imeli od množice vseh teh ljudi? Bore malo. Za floskule v stilu “šteje notranja energija človeka, ne pa zunanji videz”, pametovanje v stilu Polnočnega kluba o tem, kako mora človek najti stik s samim seboj, in vpitje pevke April v nizki resoluciji res težko rečemo, da so nas pretirano obogatili. Kljub strokovnjakom, kot sta bila Pogačnik in Renata Šribar, se nam je zdelo, da v oddaji niso prišli nikamor, morda tudi zaradi Martičevih ugotovitev, da je resnično grozno, da bi se bila polovica žensk pripravljena poročiti z neprivlačnim moškim, če bi ta imel debelo denarnico, le nekaj minut prej pa je tarnal, kako je nepravično, da se privlačnim ljudem v današnjem svetu godi bolje kot neprivlačnim. Morda bi bilo bolje, če bi se Martič raje posvetil Pogačniku in kvečjemu ob koncu oddaje prebral kak komentar spletnih uporabnikov ter izkoristil teme, ki so jih odprli novinarji v prispevkih. Še posebej je bil namreč zanimiv prispevek o hrvaški raziskavi, kjer so ugotovili, da se vzgojitelji že v vrtcu več posvečajo lepim otrokom, ki imajo zato med odraščanjem tudi boljše možnosti za uspeh.
Na paradoksalnost manj kot pol ure dolge oddaje je ob koncu elegantno opozoril tudi Pogačnik, ko je dejal, da imajo v oddaji zelo lep kolektiv, za kar se mu je Martič, seveda, zahvalil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.