Damjana Kolar

 |  Mladina 8  |  Kultura

Pohujšanje v dolini Šentflorjanski

Premiera farse Ivana Cankarja

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved08.jpg

© Žiga Koritnik

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo 27. februarja ob 19. uri premierno uprizorili znamenito Cankarjevo farso, ki še vedno vznemirja gledališče zaradi svoje dionizičnosti, odprte oblike in aktualne vsebine. Gre za v dramsko formo strukturiran pamflet o avtorjevem videnju in dojemanju celotne slovenske družbe. Dolina šentflorjanska zajema vse slovenske dežele; nekoliko posmehljiv in slabšalen prilastek zabriše strogo fokusiran kraj dogajanja, kjer potemtakem Cankarjevemu ironičnemu pisanju ne ubeži nihče. Hermetična družba, katere predstavniki so župan, dacar, ekspeditorica, cerkovnik, štacunar, učitelj in notar, se zamaje s prihodom umetnika Petra in njegove Jacinte, ki predstavljata (v očeh vaščanov) pohujšanje sámo. Predstavo je režiral Vito Taufer, dramaturga sta bila Nebojša Pop - Tasić in Tomaž Toporišič, za glasbo je poskrbel Andrej Goričar, za kostumografijo Barbara Stupica, za scenografijo pa Viktor Bernik.
Več o svojem srečanju s Cankarjem nam je povedal eden od dramaturgov, Nebojša Pop - Tasić: “Zdaj se ob uprizoritvi Pohujšanja v Slovenskem mladinskem gledališču tretjič srečujem s Cankarjem. In tokrat ga berem popolnoma drugače. Vmes se je zgodilo veliko zgodovinskih reči, pa tudi sam sem sčasoma malce bolj spoznal slovenski jezik in mentaliteto. Seveda mi je, kot naturaliziranemu tujcu, ki mu Cankarja niso vcepili skozi slovenski rodoljubni učni načrt, tokratno branje podarilo močen, skorajda katarzičen užitek. In vse tisto, kar sem prej vedel ali čutil o Cankarju, je postalo plehko, patetično in napačno.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.