Stanka Prodnik

 |  Mladina 9  |  Kultura

Slovensko-hrvaški odnosi na nacionalki

Najprej napad na Agrokor, potem pa sprava s Severino

Voditelj Eme Klemen Slakonja in zmagovalka Maja Keuc

Voditelj Eme Klemen Slakonja in zmagovalka Maja Keuc
© Stane Sršen

Uroš Slak ni uresničil svoje grožnje in Pogledi Slovenije prejšnji teden niso odpadli. Nadaljevali so se po stari navadi, a tokrat očitno s plačanim režiserjem. Edina razlika je bila, da si je Slak tokrat za predmet razprave izbral zunanjega sovražnika, hrvaški Agrokor, in da se je nekoliko vzdržal nadiranja žensk v studiu. Janeza Janše in njegovega ponarejanja dokumentov se še vedno ni lotil in to nas kar malo žalosti.
Tudi zato smo komaj čakali nedeljsko Emo. Nacionalka nas je v zadnjih letih kar pošteno razvadila, saj ji je iz izbora skoraj vsakič uspelo ustvariti pravo glasbeno-zabavno bruhico. Zadnja leta z zmagovalci vred. Nestrpno smo čakali na grde obleke, refrene v visokih tonih, ki se ponesrečijo v ključnem trenutku, skladbe, ki so tako zanič, da lahko spominjajo samo nase, zmagovalno pesem, zaradi katere bomo lahko bentili do Eurosonga ... A nič od tega tokrat nismo dočakali. Dobili smo povsem spodobno prireditev, simpatičnega voditelja, ki je sicer odpel najboljšo pesem na izboru, in zmagovalko, ki se je ne bomo sramovali, čeprav verjetno nima bistveno več možnosti kot naši prejšnji poskusi. Edini škandal je bil, da smo se smejali samo dvema skladbama, pa še to pri eni zgolj zato, ker se nam je zdelo, da ob živce spravlja desničarje. Nekaj pesmi je zvenelo celo, kot da so iz tega tisočletja, in da bi bila stvar še hujša, smo se sekirali, ker v finale nista prišla Tabu in Leeloojamais.
Čeprav se je prireditev začela z nekaj težavami, ki so voditelja Klemna Slakonjo pripravile do tega, da je okaral režijo, kar je potem na bolj eleganten način storil še nekajkrat, je bil izplen več kot dober. Severina sicer ni točno vedela, zakaj mora sedeti v studiu, in jo je prav malo brigalo, koga bomo poslali v Nemčijo, nas pa je zabavala prevajalka, zaradi katere smo občasno pomislili, da ne gre za Emo, temveč za kakšno oddajo o slovensko-hrvaških odnosih, in da ne prevaja Severine, temveč Sanaderja. Artikulacija je bila namreč ista.
Ob vseh intervencijah nacionalke, da se nam ja ne bi ponovil polom, kakršen je bil narodno-zabavni rock, smo resnično upali, da bomo na Eurosong tokrat poslali kaj izjemnega. A je nacionalki uspelo preprečiti le to, da tja spet ne bomo poslali klovnov. Je pa zato Klemnu Slakonji uspelo dokazati slovensko glasbeno različico teorema o neskončnem številu opic: če daš slovenskim glasbenikom dovolj poskusov, da napišejo dobro skladbo za Emo, lahko po 16 letih poskusov Klemen Slakonja sestavi takšno, ki bo boljša od vseh na trenutnem izboru. No, le zmagala ne bo.
Ema je bila po prenosu ženskih smučarskih skokov druga najboljša stvar, ki se je nacionalki zgodila prejšnji teden. Bojimo se le, da bomo, če bo Ema še kdaj tako gledljiva, izgubili vse veselje do njenega gledanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.