Saša Eržen

 |  Mladina 10  |  Kultura

Klicanje jelenov

Slovenski lovski šport

/media/www/slike.old/mladina/phudo10.jpg

© Arhiv Mladine

Slovenci imamo šport, v katerem smo na nedavnem mednarodnem prvenstvu dokazali svoj primat nad Čehi in Avstrijci, Madžari pa so zaradi bolezni v ansamblu tokrat manjkali. Gre za klicanje jelenov, v dobesednem pomenu. Slovenski rukači so na tekmovanju v jelenjem ruku, ki je potekalo v okviru sejma lova in ribolova v Salzburgu, osvojili prva tri mesta, četrto je zasedel enajstletni sin večkratnega avstrijskega prvaka. Oponašanje jelenovega ruka je sicer lovska veščina, pri kateri lahko uporabljajo rukala - pripomočke, ki so videti skoraj kot glasbila; poleg govejih rogov so to še posebej oblikovane dvo- ali tridelne plastične cevi, školjke in celo jelenov sapnik. Na omenjenem tekmovanju so udeleženci posnemali “jelenov klic pri snubljenju košute, agresivni izzivalni klic in klic utrujenega jelena”. Novica je ravno prav bizarna, da jo je v začetku marca povzela kopica slovenskih medijev, a žal so le redki izbrskali in objavili imena zmagovalcev. Jože Gril, Pavel Nared in Matic Oberstar, čestitamo!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.