Damjana Kolar

 |  Mladina 11  |  Kultura

Jan Fabre

Gostovanje svetovno priznanega umetnika v Ljubljani

Jan Fabre, 1985

Jan Fabre, 1985
© Robert Mapplethorpe

Od 19. marca do 24. aprila bo Ljubljana gostila slovitega belgijskega multidisciplinarnega umetnika, scenarista, režiserja in koreografa, ki je pri nas že gostoval, med drugim s plesno predstavo Moji gibi so osamljeni kot poulični psi. Najprej se bo predstavil z razstavo svojih del, ki bodo na ogled kar v treh razstaviščih: v Mestni galeriji je napovedana razstava Izposojeni čas, v Galeriji Vžigalica instalacija Umbraculum, v Galeriji 001 pa instalaciji Karneval mrtvih pouličnih psov in Katakombe mrtvih pouličnih psov. Na področju uprizoritvenih umetnosti bo v okviru 17. festivala Exodos na ogled njegova predstava Prometej, pokrajina 2, v Slovenski kinoteki pa bo predstavljen še najbolj neznan del njegovega umetniškega ustvarjanja - film.
Več nam je povedala programska vodja Mestne galerije Alenka Gregorič: “Razstava Jana Fabra v razstaviščih Muzeja in galerij mesta Ljubljane prihaja na pobudo Zavoda Exodos, kajti Fabre je kurator letošnjega festivala Exodos. Fabra ljubljanski publiki ni treba posebej predstavljati, saj se je že leta 1984 kot novo rojena gledališka zvezda prvič predstavil v Ljubljani in nato leta 1989 kot vizualni umetnik z razstavo v Moderni galeriji. Njegov vsestranski likovni opus bo tokrat na ogled prek instalacij, risb kot tudi fotografij iz njegovih predstav, posnetih z objektivi fotografskih mojstrov 20. stoletja. Izbor prostorov in način predstavitve je bil prepuščen umetniku, razstave pa je postavila kustosinja Katrien Bruyneel.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.