Veljko Njegovan

 |  Mladina 16  |  Kultura

Kalifornijske noise poperke

Dum Dum Girls v Menzi pri koritu

Dum Dum Girls - navidezna sveža rockovska forma?

Dum Dum Girls - navidezna sveža rockovska forma?
© Miha Fras

V domačih logih se vsako pomlad pojavi kakšen izvajalec ali glasbena zasedba, ki jo mediji prepoznajo kot “eno izmed skupin, ki jo je treba videti v živo”. Dober primer tega je bil nastop kalifornijskega dekliškega benda Dum Dum Girls v metelkovskem klubu Menza pri koritu, ki so ga skorajda vsi vidnejši slovenski mediji napovedovali kot eno izmed večjih koncertnih atrakcij letošnjega aprila.
Dum Dum Girls je ženski kvartet, ki ga je pred slabimi štirimi leti ustanovila Kristin Gundred z umetniškim imenom Dee Dee. Čeprav je sprva začela kot samostojna izvajalka, je kmalu k sodelovanju povabila svoje somišljenice, kar je pripeljalo do še enega dekliškega benda, v katerem dekleta še kako dobro dokazujejo, da rock’n’roll že dolgo ni zgolj domena moških. Seveda ne moremo mimo asociacij, ki jih po navadi sproži pojav tovrstnih skupin - kot so bile na primer vizualno in nekoliko manj zvočno zanimive The Bangles iz osemdesetih let prejšnjega stoletja ali pa nekoliko bolj aktualne Vivian Girls, sicer brooklynske rivalke Dum Dum Girls.
Ko je Dee Dee zbrala še tri dekleta (trenutna zasedba: Dee Dee - vokal in kitara, Jules - kitara in vokal, Bambi - bas in vokal ter Sandy - bobni in vokal), jo je pod okrilje vzela vplivna seattelska založba Sub Pop, tista, ki je v začetku devetdesetih let sprožila revolucijo grungea. Rezultat njihovega sodelovanja sta prvi album I Will Be (2010) in pred kratkim izdani EP He Gets Me High, ki sta ju dekleta predstavila tudi na metelkovskem nastopu. Promocija koncerta je bila očitno uspešna, saj je organizatorjem uspelo privabiti presenetljivo veliko število obiskovalcev, kar je v današnjih, recesijskih časih več kot uspeh.
Za ogrevanje so poskrbeli italijanski rockabilly kvartet Vermillion Sands in domači surferji The Bananas, zvezde večera pa so se na odru pojavile okoli pozne enajste ure v značilnih izzivalnih oblačilih, kar je zagotovo razveselilo moško publiko. Dekleta so se predstavila z značilno mešanico dekliškega popa iz 60. let in bazičnega punkrockovskega zvoka, ki ju spretno mešajo in s tem ustvarjajo značilni retro glasbeni izraz, ki predstavlja v današnji inflaciji dobrega rockovskega izraza navidezno svežo rockovsko formo. Zakaj navidezno? Zato ker je v današnjem času preveč skupin, ki dobesedno kradejo pri nekoč izvirnih izvajalcih, Dum Dum Girls pa niso nobena izjema. Med razmeroma kratkim nastopom so dekleta ljubljanski publiki predstavila gradivo z doslej objavljenih plošč, ki pa koketirajo prav z glasbo 60. in 80. let, kar je že dodobra obrabljena forma precej večjih sodobnih rock bendov.
Vtis celotnega nastopa bi bil verjetno precej boljši, če bi se dekleta nekoliko bolj potrudila in svoje komade predstavila približno tako, kot smo jih imeli priložnost slišati na studijskih posnetkih. Namesto tega je njihov kratek nastop izzvenel precej medlo, statično in prekratko, kot povprečna vaja še neuveljavljene skupine ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.