|  Mladina 16  |  Kultura

Ekipa predstave Nohsono

Hanna Preuss, utemeljiteljica sonoričnega gledališča, je v soboto v ljubljanskih Križankah izvedla novo predstavo Nohsono. Gre za silovito parabolo o samoti in hrepenenju, ki je posebna tudi zato, ker sta v njej nastopila japonska gosta, igralka Haruna Tanaka in igralec Tatsushige Udaka. Oba izhajata iz znamenitega gledališča Noh. Dovoljenje, ki sta ga dobila za nastop v predstavi zunaj svojega gledališča, je bilo prvo takšno dovoljenje v njegovi 800-letni zgodovini.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz16_hanna_preuss_in_japonca_b5.jpg

© Borut Peterlin

“Nosijo v sebi veliko tišino. Njihovi obrazi so nedoumljivo spokojni. Nedotakljivi so, nedosegljivi, nedostopni. A se le zgodi. Pokončni samuraj in njegova izbranka, telo Noh in Sonorično telo, stopita na oder v isti predstavi. Visoke energije samurajev zaplavajo v objem sonoričnega gledališča, ki komunicira s pomočjo vibracije in zvena. Univerzalen jezika zvoka se uglasi s skrivnostmi Noh, ki se od 13. stoletja ustno prenašajo z mojstra na učence in so zaščitene kot del nedotakljive svetovne dediščine. Prav izjemno je, da je tokrat Veliki Mojster Kongo šole gledališča Noh (Mr. KONGO Hisanori, Twenty - sixth Head of the Kongo school of Noh), dovolil, da se del tega izročila poveže z nekim drugim gledališkim izrazom s pomočjo enega od najboljših igralcev, Tatsushige Udaka. Z velikim spoštovanjem in zelo nežno smo slovenski umetniki spletli zvočno in svetlobno okolje, v katerem se tradicionalne invokacije petih skrbno izbranih duhov Noh prepletajo s sonoričnim izrazom v interpretaciji sodobne japonske igralke Harune Tanaka, ter tako skupaj ustvarili silovito parabolo o sponah izročila in kriku srca. Predstavo poimenovano Nohsono. Projekt, s katerim slovenska uprizoritvena umetnost prehaja v zgodovino svetovnega gledališča.”

Hanna Preuss

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.