Stanka Prodnik

 |  Mladina 19  |  Kultura

Desničarje preganjajo, mar ne?

Kangler in njegove teorije zarote

Mariborski župan Franc Kangler

Mariborski župan Franc Kangler
© Borut Peterlin

Prejšnji teden je bil na tapeti mariborski župan Franc Kangler. Policijska akcija, ki je trajala šestnajst ur, ga je izstrelila na prvo mesto domačih novic, in Kangler je to znal izkoristiti. Osumljen petnajstih kaznivih dejanj, med njimi tudi korupcije in zlorabe položaja, je v osrednjih informativnih oddajah več dni pridigal o teorijah zarote. O tem, da preganjajo samo desničarje in nasprotnike vlade. Da so ga pridržali zaradi starih poslov. Da notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal nasprotuje njegovim krasnim projektom v Mariboru.
Da je Kangler poln projektov, nismo nikoli dvomili. Evropska prestolnica kulture, univerzijada, evropsko prvenstvo v metanju frizbija ... skorajda ni projekta, ki se ga naš vrli Kangler, sicer samooklicani desničar in nasprotnik vlade, ne bi upal lotiti. A ko je odjeknila vest o policijski akciji, smo izvedeli še za njegove malo manj pompozne projekte, kot so spletna stran lovskega društva, antena za hčerko na morju in ptičja hišica s kamero, ki “sama snema” in pri kateri lahko “prek interneta domov gledaš, pa sučeš, pa vse”.
Zato ni čudno, da se je človek projektov čutil napadenega, ko mu je ekipa Pogledov Slovenije ves dan sledila po njegovih raznih nepremičninskih projektih, med katerimi je tudi posest v gozdu, ki jo uporablja za nabiranje gob, a tam nikoli ne prespi. In ko smo že mislili, da bodo Pogledi Slovenije tokrat posvečeni samo Kanglerju, ki nam bo obširneje pojasnil, kaj mu je hudega storila stranka LDS, smo po kratkem javljanju prek satelita, kjer je pozival, naj o tem, kaj se dogaja, vprašamo kar nekdanje člane LDS Maribor, razočarano ugotovili, da je bil Kangler zgolj uvod v še eno razvlečeno oddajo o tem, česa vsega je kriva Katarina Kresal.
Tako smo dobili oddajo, v kateri smo gledali Travnov prispevek o teorijah zarote in o tem, kako je LDS prevzela slovensko sodstvo, ter poslušali paranoične izjave Vinka Gorenaka o tem, da policisti niso pregledali dveh nadstropij v Baričevičevi hiši, so pa pregledali Kanglerjevo ptičjo hišico.
In prav ta ptičja hišica nas je najbolj zanimala, a Slak je Kanglerja odrezal s satelitske povezave ravno v trenutku, ko je ta hotel povedati še nekaj o njej. Nič zato, kmalu smo lahko v 24 urah, kjer so poročali o prisluhih, ki jih je prestregla policija, izvedeli, da je bila v ptičji hišici verjetno tista kamera, ki jo Kangler lahko “suče” na daljavo, ko prek interneta gleda svojo hišo. Da pa ne bi šlo za suhoparno navajanje nekih prepisov, je novinar POP TV izjave prebiral kar s štajerskim naglasom. Da bo bolj avtentično.
Glede na to, da se nam je pri zadnji veliki aferi z nečednimi posli, v kateri se je znašel kak slovenski politik, ob poslušanju rezultatov prisluhov oziroma kratkih sporočil Srečka Prijatelja kar obračalo, je bila Kanglerjeva ptičja hišica tokrat pravo malo doživetje. Zato upamo, da bodo policisti v naslednjih prisluhih ujeli še koga z regionalnim naglasom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.