Damjana Kolar

 |  Mladina 20  |  Kultura

Prelet

5. festival Slovenskega mladinskega gledališča

Dario Varga

Dario Varga
© Primož Lukežič

Od 25. maja do 3. junija se v Ljubljani že petič zapored obeta festival Prelet, na katerem bo Slovensko mladinsko gledališče (SMG) predstavilo pregled lastne produkcije ter dva projekta iz sosednje Hrvaške, Rose is a rose is a rose is a rose Ivane Sajko in Divo Edvina Liverića. V okviru festivala bo potekala tudi okrogla miza Pohlep, ki jo pripravljajo študenti Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.
Festival bo odprla premiera predstave Mefisto, ki jo je po znamenitem antifašističnem romanu Klausa Manna iz leta 1936 in dramatizaciji Žanine Mirčevske režiral Eduard Miler. Glavni junak romana Hendrik Höfgen, povzpetniški igralec in intendant, se udinja nacionalsocialističnemu režimu, zaradi česar se odreče prijateljem in prvotnim levičarskim prepričanjem, obenem pa živi dvojno, “dekadentno” življenje in se zaplete v sadomazohistično zvezo s temnopolto Julietto Martens.
Več o otvoritveni predstavi nam je povedala avtorica odrske priredbe Žanina Mirčevska: “V dramatizaciji Mefista: romana o karieri Klausa Manna so me zanimala vprašanja, ki so neposredno povezana z odgovornostjo vsakega posameznika in predvsem umetnika. Zanimal me je posameznik oziroma umetnik kot odgovorni subjekt družbenega in političnega konteksta, v katerem ustvarja. Obenem so me zanimale tudi meje njegove ‘pravice do neodgovornosti’. V naravi ustvarjalca je nagon po ustvarjanju. V želji, da bi potešil svoj nagon, lahko ustvarjalec stopi čez prag etičnega. Toda če je ustvarjanje bistvo njegove nravi, potem lahko rečemo, da umetnik le dosledno sledi svoji človeški naravi ...”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.