Damjana Kolar

 |  Mladina 21  |  Kultura

Svetlobna gverila

Od 27. maja do 18. junija

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved21.jpg

© Primož Lukežič

Na različnih lokacijah v Ljubljani in Novem mestu bo potekal festival Svetlobna gverila, ki izpostavlja umetniške svetlobne projekte v galerijskem in javnem prostoru. Letošnji program, podčrtan z zvokom, sestavljajo razstave objektov in (interaktivnih) instalacij, performansi, delavnice in predavanja. Umetniki bodo s svojimi deli razkrivali razmerja med svetlobo in zvokom ter razmerja med umetniško svetlobno instalacijo, prostorom in obiskovalci.
Na otvoritvi festivala, ki se na dan izida tokratne Mladine obeta v Ljubljani, si bo mogoče ogledati projekt francoskega umetnika Benedetta Bufalina Zbor avtomobilov, svetlobno-zvočni ambient švicarske umetnice Sophie Guyot, ambientalno-zvočno instalacijo nemškega umetnika Karla Kliema, senčno gledališče Braneta Solceta in razstavo v Galeriji Vžigalica, kjer bodo razstavljali Daan Brinkmann & Gosse De Kort, Matej Stupica, Primož Oberžan in Boštjan Drinovec.
Več o dogajanju nam je povedala programska selektorica Katerina Mirović: “Žarišče obsežnega programa Svetlobne gverile sta spet Galerija Vžigalica in njena okolica - že odkriti skrivnostni vrt, ponovno odprta Križevniška cerkev in Trg francoske revolucije (27. maja). Z zvokom podčrtana peta edicija raziskuje razmerja med zvokom, svetlobo in prostorom, odkriva nova prizorišča, del programa pa kliče k soustvarjanju končne svetlobne podobe. Zapojte, preizkusite svoje instrumente ali razvijte burno debato ter tako sooblikujte fasado Cankarjevega doma (31. maja)! Ne zamudite še trisa v Kinu Šiška, ki napoveduje eksperimentalne zvočno-vizualne performanse in akcije (1. junija).”
Še več informacij na www.svetlobnagverila.net.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.