Damjana Kolar

16. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Kultura

Poletna muzejska noč

V soboto, 18. junija, od 18. ure do polnoči

Poletna muzejska noč je že tradicionalna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki poteka tretjo soboto v juniju in se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Prireditev predstavlja muzejsko-galerijske in druge umetnostne ter arhivske ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Letos se predstavlja 80 muzejev in galerij ter tudi številni drugi zavodi in ustanove s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Poleg Ljubljane sodelujejo še naslednja mesta in kraji: Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Izola, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Laško, Litija, Jesenice, Maribor, Marezige, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Škofja Loka, Tolmin, Velenje in Žalec.
Več nam je povedala koordinatorka Poletne muzejske noči Lili Šturm iz MGLC: “Letošnja Poletna muzejska noč se predstavlja z novo grafično podobo in večernim urnikom akcije. Odločili smo se, da upoštevamo ankete, ki so pokazale, da se ljudje večinoma odločajo za obisk v večernih urah. Pa da seveda sledimo svojemu imenu, saj ima noč svojo moč. Veliko bo delavnic, in-teraktivnih doživetij in ogledov, koncertov itd. Zanimivo je, kako akcija postaja platforma, ki v skupno sodelovanje povezuje javne kulturne ustanove, vladne ustanove, občinske in lokalne zavode, neodvisne organizacije in druge partnerje, ki čutijo odgovornost do pomena predstavljanja kulturne dediščine javnosti.”
Več na: www.muzejska-noc.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.