Stanka Prodnik

 |  Mladina 26  |  Kultura

Državotvorne misice

Kako smo osamosvojitveni teden zaključili z misicami

Proslava: zbor Carmina Slovenica na oknih univerze

Proslava: zbor Carmina Slovenica na oknih univerze
© Borut Krajnc

Praznični teden, ko smo praznovali 20 let samostojne Slovenije, se je na nacionalki v nedeljo zaključil z izborom za Miss Slovenije. Kar se zdi po neštetih osamosvojitvenih dokumentarcih, igranih filmih in proslavi že skoraj trenutku primerno.
V paketu osamosvojitvenega programa se je letos znašel igrani film Neizstreljeni naboj. Sicer smo se ga veselili zaradi Mihe Rodmana, ki smo ga včasih spremljali v telenoveli Strasti, a se je izkazalo, da smo se prenaglili. Dolgo že namreč nismo gledali tako brezveznega filma, sploh če upoštevamo, da bi nas morala tematika vojne in mladih slovenskih fantov, ki so se borili na strani Slovenije in JLA, v teh dneh še posebej ganiti. A sodeč po filmu so imeli mladi vojaki v času vojne predvsem prebavne motnje. Če temu dodamo še britev, ki je služila kot osrednji motiv filma, prisiljen humor na “fronti”, ki je bila videti kot nekakšen piknik, in dejstvo, da so bili vojaki JLA z naskokom simpatičnejši od vojakov Teritorialne obrambe, se lahko resnično zamislimo, kako si je film v teh prazničnih dneh lahko sploh priboril elitni termin.
Le kaj bi na to porekla doktorica osamosvojitve Rosvita Pesek, ki je na predpraznični večer vodila oddajo o osamosvojitvi? Med slavnostno sejo in spektaklom na najnovejšem Jankovićevem projektu smo si lahko ogledovali prispevke o ljudeh, ki so se borili v prvih vrstah in ki danes lahko le do polovice stegnejo kazalec leve roke. Dodali pa so še nekaj jamranja o tem, kako država premalo naredi za to, da bi otroci osamosvojiteljev imeli redne službe, oni sami pa poleg odškodnine, pokojnine in drugih dodatkov še malo boljše življenje.
K sreči je bila letošnja proslava med bolj gledljivimi zadnje čase, čeprav smo morali med govorom predsednika Danila Türka poslušati skandiranje članov društva Tukaj je Slovenija. Občasno se nam je celo zdelo, da spremljamo prenos kakšne športne prireditve, saj je slovesnost komentiral Igor E. Bergant, ki je visoke državnike predstavljal približno tako kot sodnike na nogometni tekmi.
O nogometu so razmeroma veliko govorili tudi na izboru za letošnjo Miss Slovenije. Tin Vodopivec, ki je z Ulo Furlan vodil prireditev, je namreč stresal šale o tem, da je samo Robert Koren pravi Slovenec v reprezentanci, ki pozna himno. Duhovičil je tudi o tem, kako gre na stranišče in kako gre po neuspešnem osvajanju deklet na kebab. Misice pa so se medtem lomile v neprivlačnih kavbojkah, na posnetkih so lazile po Postojnski jami in pozirale v skupinskem objemu z županom Slovenj Gradca, Matjažem Zanoškarjem.
Čeprav je kandidatke s svojim videzom povsem zasenčila voditeljica, so te razočaranje pokazale šele ob razglasitvi rezultatov, ko sta se prva in druga spremljevalka vidno kujali, da ne omenjamo Miss fotogeničnosti, ki se ji sicer ni uspelo uvrstiti v super finale in je ob razglasitvi skoraj ubijala s pogledom.
Nekdanji predsednik Milan Kučan je Slovenijo pred petkovo slovesnostjo primerjal s simpatično samsko mladenko, ki ima veliko snubcev. Pri oznaki naših misic, ki so približno istih let kot naša država, bi morali biti verjetno previdnejši.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.