Uredništvo

18. 6. 2008  |  Kultura

Nagrada za Pevčev film Estrellita

Celovečerni film Estrellita - pesem za domov režiserja in scenarista Metoda Pevca je na pravkar končanem 24. mednarodnem filmskem festivalu Festroia v portugalskem mestu Setubal prejel nagrado občinstva za najboljši film, je sporočil producent Danijel Hočevar. Film je doslej prejel že šest festivalskih nagrad.

Festival Festroia namenja pozornost manjšim kinematografijam, saj v tekmovalnem programu prikazuje filme iz držav, kjer letno ne posnamejo več kot 30 celovečercev. Na letošnji izvedbi, ki je potekala od 6. do 15. junija, je predstavil kar nekaj filmov, ki so bili uspešni že na večjih festivalih. Med njimi so bili filmi Črni led s Finske, Mirush z Norveške, Sirena iz Rusije in Nemirna iz Izraela.

Sedemčlanska mednarodna žirija, ki ji je predsedoval znani francoski režiser poljskega rodu Andrzej Zulawski, je kot najboljši film nagradila češke Povratne steklenice Jana Sveraka, posebno nagrado je namenila estonskemu filmu Razred režiserja Ilmarja Raaga, nagrado za najboljšega režiserja pa srbskemu avtorju Srdanu Goluboviću za njegov celovečerni film Past.

Pevčeva Estrellita, ljubezenska drama o stari italijanski violini, ki je povod za nasilen obračun med protagonisti, je doslej na festivalskih predstavitvah prejela že šest nagrad. Silva Čušin je prejela vesno za najboljšo žensko vlogo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno priznanje žirije na mednarodnem festivalu v Mannheimu-Heidelbergu. Na festivalu v Cottbusu je film prejel nagrado dialog, na festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju pa posebno nagrado žirije zlato sonce. Igralec Marko Kovačevik je na istem festivalu dobil posebno priznanje. Tako kot v Setubalu pa je nagrado občinstva, sicer drugo, prejel že na filmskem festivalu v Trstu.

Film je nastal v slovensko-nemški produkciji. Glavne vloge v njem so odigrali Silva Čušin, Marko Kovačevik, Mediha Musliović, Senad Bašić, Tadej Troha, Karin Komljanec in Ana Temeljotov. Jeseni si ga bodo lahko ogledali tudi v Bosni in Hercegovini ter v Nemčiji. (STA)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.