Damjana Kolar

22. 7. 2011  |  Mladina 29  |  Kultura  |  1. zapoved

Grossmann

7. Festival fantastičnega filma in vina

Menahem Golan

Menahem Golan
© Arhiv Mladine

V Ljutomeru med 25. in 30. julijem pripravljajo festival fantastičnega filma in vina Grossmann, ki velja za enega najbolj nenavadnih festivalov v Evropi in postaja vse bolj prepoznaven tako doma kot v tujini. Obiskovalci si bodo lahko ogledali svetovno premiero nemškega giallo trilerja Maske, dokumentarec o tragično preminulem pevcu in basistu skupine Morphine Marku Sandmanu, filmske projekcije najaktualnejših fantastičnih in grozljivih filmov, retrospektivo kultnih filmov, 12-urni maraton kultnih B-filmov Torture Garden in razstave, obiskali pa bodo lahko tudi številne koncerte.

Več o festivalu nam je povedal programski direktor Tomaž Horvat: “Festival poleg novega fantastičnega pridevnika letos uvaja tudi nove filmske kategorije in nadgrajuje utečen program, posvečen fantastični, grozljivi in kultni kinematografiji. Dobitnik nagrade za življenjsko delo bo nesporni kralj akcije iz 80. let Menahem Golan, producent in režiser več kot 250 filmov ter večkratni nominiranec za oskarja. Tudi letos se priklanjamo nočnim moram in pošastim, tokrat ljubiteljem žlahtne krvne kapljice, vampirjem. Pomagate jim lahko na 1. Dnevih vampirjev - krvodajalski akciji, ki bo potekala od 27. do 29. julija. Na Glavnem trgu vas bosta v soboto prestrašila še Ples vampirjev s profesionalnimi maskerji ter nastop kraljev psychobillyja The Meteors. Občudovali boste lahko tudi monumentalne fantastične razstave ali se poskusili v izboru Kraljice krika. Na festival se lahko pripeljete s Fantastičnim vlakom in degustirate fantastična vina. Vse filmske projekcije so brezplačne, prav tako kampiranje.” Več o festivalu na www.grossmann

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.