Vesna Teržan

4. 12. 2000  |  Mladina 49  |  Kultura

Prostor se je prilepil na telo

Marjetica Potrč, kiparka in arhitektka

© arhiv Moderne galerije

Arhitektura in kiparstvo sta v delu Marjetice Potrč tako prepletena, da z razmerjem med njima postavlja povsem nova izhodišča za branje arhitekture in urbanizma, pa tudi sodobne kiparske prakse. Njeni kiparski projekti so postali kritični komentarji aktualnih razmer v urbanizmu sodobnih "raztegnjenih" metropol, hkrati pa se v galerijah spremenijo v artefakte z močnim sporočilom, ki asociirajo na ostanke starih civilizacij. Za svoje delo je pred štirinajstimi dnevi na podelitvi v Guggenheimovem muzeju v New Yorku prejela visoko mednarodno priznanje, nagrado Huga Bossa. Prvo veliko priznanje pa je dobila že v začetku letošnjega leta: bila je izbrana med sedem svetovnih umetnikov, ki bodo dali pečat spominskemu parku v Buenos Airesu. Izpeljala je več projektov pod naslovom Sodobne bivalne strategije: leta 1997 v pokrajinskem muzeju v Münstru The Core Unit, leta 1999 v Muzeju sodobne umetnosti na Dunaju After the Flood, a House in v sklopu Urbanih vizij v Worcestrskem muzeju umetnosti projekt Nerlidere:The 24 Hour Ordinance ter Hiša s sobo za lastnino v okviru prireditve Ars Aevi v Sarajevu. Leta 2000 je projekt East Wahdat: Upgrading Program izpeljala dvakrat, v Center Gallery Miami-Dade Community Collegeu in v sklopu projekta 50 let srednjeevropske umetnosti v Muzeju sodobne umetnosti na Dunaju. Na Manifesti v Ljubljani se je predstavila s Hišo za popotnike in v Baslu s Štirimi stavbami. Našteli smo le nekaj projektov, ki so bili med odločilnimi, da je žirija bienalno nagrado Huga Bossa letos podelila Marjetici Potrč, ki je tudi izredna profesorica za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in avtorica številnih esejev o mestu in urbanosti. Marjetica se hkrati ukvarja s "favelami" - z rastjo mest -in z izpraznjenimi deli mest. Oboje je ključno za novo branje konteksta sodobnega mesta. Fascinirajo jo alternativne bivalne strategije v hitro rastočem mestu in opuščena mesta, ki so nekoč imela funkcijo, ljudje so jih uporabljali, sedaj pa čakajo na novo percepcijo, na novo funkcijo. A vendar izpraznjenih mest in praznih hiš nikoli ne občutimo, kot da gre za nevtralne lokacije; imajo svoj spomin in zdijo se nam ali očarljivi ali pa strašljivi. Vsi kaj iščemo in Marjetica nam s svojimi projekti kaže nekatere poti iskanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €