Napo-Lee-Tano

 |  Mladina 44  |  Kultura

Ja, ga lom't!

Breakdance: glede na ime bi pričakovali, da so v mulcih voljo do te vrste plesa že zdavnaj zlomili. Pa ni tako - nasprotno: zlomljeni ples je vedno bolj živ tudi v južnem podalpju.

Fanta

Fanta
© Marko Jamnik

Ljudje zapisanemu veliko raje verjamejo, če pisec o čem piše iz osebne izkušnje (ali pa se vsaj iluzionistično pretvarja, da je tako). Kakšna je torej moja osebna izkušnja z breakdanceom? Leta 1985 je učiteljica za glasbeni pouk iz naše provincialne osnovne šole za kulturni dan organizirala izlet v metropolo, takrat samo socialistične, republike Slovenije. Izlet je bil seveda izobraževalne sorte, predvsem za v ozadju avtobusa sedeče in pojoče fante, ki naj bi se v ljubljanski operi naučili, kako nekje v svetli prihodnosti čim bolje prodati svoje (ne)sojene življenjske družice. A ker nam Smetana (vsaj ne tista z veliko začetnico in smešnim, na priljubljeni del pohane kure spominjajočim imenom) ni preveč dišal(a), smo seveda svoj pokuk v svet izkoristili za brskanje po glasbeno bolj trendovskih izdelkih v ploščarnah. Sam sem poleg bedža Slovenija, moja dežela, elpija Brucea Šefa Springsteena in bolj ruralnih Melodij polja in sonca domov privlekel še en silno frajerski item: bel triinpolcentimetrski trak za zapestje s črnim napisom Breakdance. Glede na svojo gladkost in sestavo, temelječo izključno na naftnih derivatih, trak ni imel nobene uporabne vrednosti, še posebej če pod uporabno vrednost ne štejemo zviševanja ratinga pri predstavnicah drugega spola in povzročanja zavistnega zelenenja pri predstavnikih svojega spola. Izkušnje so pokazale, da sem bil v obeh primerih precej uspešnejši od sošolca, ki si je na istem štantu ubodel predmet istega namena, a turkizne barve in bednejšega napisa: mislim, kaj pa je en Benetton v primerjavi z Breakdanceom? Po par frajerskih kvazi breakdance muvih, ki sem se jih za silo naučil, napis niti ni bil več popolnoma neupravičen, a moja breakerska kariera je zbledela skupaj z ne preveč dobro namalanim napisom na belem sintetičnem traku in z ugotovitvijo, da se prava lepota skriva v notranjosti človeka in ne na trendi priveskih, ki jih osebek navlači nase.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: