17. 6. 2002 | Mladina 24 | Kultura
Diktatura krompirjeve mase
Kdor ne hrusta, ni Slovenc
© Denis Sarkić
"Pupr!? Kaj je to pupr?" je bilo najpogosteje izrečeno vprašanje študentskega življa in naključnih mimoidočih, ki so v drugi polovici osemdesetih med nabiranjem znanja na ljubljanski Filozofski fakulteti zavili proti kletnim prostorom ter si v legendarnem študentskem klubu K 16 med napornimi predavanji privoščili okrepčila v obliki plastičnega kozarca kave, čaja, gazirane pijače ali steklenice hladnega piva po daleč naokoli najbolj konkurenčnih, študentskemu žepu prijaznih cenah. "Pupr? Čips, palčke, flips, ribice in podobno," smo odgovarjali dežurni točaji in točajke med pospešenim pedenanjem študentk, ki so masovno naročale čaje, s čaji pa je bilo največ dela. Utečen, dobro natreniran postopek prelivanja filter vrečk je občasno zastal, ker je v ključnem trenutku zmanjkalo vrele vode, nova pa se je na sobnem koherčku grela celo večnost. Zgodilo se je tudi, da je bila voda premrzla in se čaj pač ni naredil ali pa preveč vrela in je sfižila lonček ter poplavila šank. V obeh primerih sta nastala gospodarska škoda in odvečno delo, ki je točaju ali točajki kratilo bodisi zbrano spremljanje športnih prenosov v dopoldanskih urah bodisi popoldanski užitek ob gledanju hollywoodskih hitov na piratskih kasetah. "Aha. In kakšno zvezo ima recimo čips s puprom?" so vrtale radovedne stranke, ki sta jim bili poleg puprov za potešitev lakote na voljo še dve vrsti sendvičev, in sicer "K 16" s posebno ali pariško salamo ter "K 4 na kvadrat" z gavrilovićevo suho. "Polna usta, prazna rit. Pupr. Bolj ješ, bolj si lačen," se je glasila strokovna točajeva razlaga, ki je sklenila klepet na temo prigrizkov. Večina strank se je z definicijo v celoti strinjala, kar pa jih na srečo ni odvrnilo od ležernega grizljanja z rastlinskim oljem izdatno prepojenih "srbskih hostij", kot je vsebino potlačenih rumenordečih vrečk, pridelano, predelano in polnjeno v Čačku, pikro krstil eden od rednih gostov K 16, drugače klasični filolog, strokovnjak za grščino in latinščino, v prostem času pa zanesljiv mehanik in izreden poznavalec delovanja motorjev z notranjim izgorevanjem, ki menda zdaj redi drobnico nekje v bližini Grosuplja.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?