Saša Eržen

27. 8. 2003  |  Mladina 34  |  Kultura

Đuro brani Sarajevo

Na Sarajevskem filmskem festivalu premieri slovenskih filmov

Dragan Bjelogrlić, Filip Đurić - glavna vloga v filmu Na planincah, Tanja Ribič in Branko Djurić

Dragan Bjelogrlić, Filip Đurić - glavna vloga v filmu Na planincah, Tanja Ribič in Branko Djurić
© Igor Škafar

Sarajevo potrebuje večji kino prav toliko kot Ljubljana nov stadion. Sarajevski mednarodni filmski festival je v devetih letih prerasel samega sebe in je letos gostoval na šestih različnih lokacijah. Projekcije filmov v tekmovalnem programu so potekale v premajhnem, prenatrpanem in prevročem Narodnem gledališču, pred katerim je bila za sprejem filmskih ekip prvič pogrnjena rdeča preproga. Letni kino Metalac sicer sprejme 2500 gledalcev, a premiere filmov ne morejo biti odvisne od lepega vremena in ure stemnitve - v tekmovalnem regionalnem programu se od letos namreč vrtijo izbrani filmi bližnjih in daljnih sosednjih držav, ki na festivalu doživijo regionalno, mednarodno ali svetovno premiero. Slednjo sta letos uzrla tudi dva slovenska celovečerca, Kajmak in marmelada Branka Đurića ter Na planincah Mihe Hočevarja, poleg tega pa so predvajali še Rezervne dele Damjana Kozoleta. Verjetno je čisto naključje, da gre pri vseh treh slovenskih filmih za nekakšno refleksijo slovenske družbe skozi tujce.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €