Sebastijan Ozmec

3. 10. 2003  |  Mladina 39  |  Kultura

Blasfemija po slovensko

Epilog podganje afere na sodišču

Po petih letih žgočih razprav o žaljenju verskih čustev se je prejšnji teden zgodba o aferi benda Strelnikoff tudi uradno končala. Afero je sprožil takrat novopečeni nadškof in metropolit Franc Rode, ko je v romarskem središču na Brezjah napadel "sramotni 55. člen slovenske ustave", ki zadeva pravico do svobodne izbire splava. Oster govor je spodbudil Vasjo Ocvirka in Sergeja Steblovnika, člana zasedbe Strelnikoff, da sta izdala plošček Bitchcraft, na katerem je bila upodobljena Marija, ki namesto Jezuščka pestuje podgano. Ni minilo dosti časa, ko se je z uvodnikom na sami naslovnici Družine ponovno oglasil sam najvišji slovenski zastopnik med navadnimi ovčicami in vsevečnim stvarnikom. Metropolit je v naslovki skupine videl hujši napad na cerkev, kot si jo je kadarkoli v svoji skoraj petdesetletni zgodovini privoščil komunistični sistem. "Brezmejna žalost me je prevzela, ko sem zagledal ta umotvor. Ostal sem brez besed. Nem v svojem sramovanju ... Tu ni več besed. Tu je samo žalost. Nema žalost in bolečina. Mati. Kaj so ti storili!"

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €