Gregor Cerar

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Kultura

Magnifico jih rajca

Slovenska estrada na evropskih glasbenih lestvicah

© Igor Škafar

"Muenchen, Frankfurt, Germania, Roma, Napoli via Italia, New York bussines America, All around the world my familia ...," vsakodnevno odmeva na marsikaterem plesišču letošnjega poletja. Hir aj kam, hir aj go Magnifica & Turbolentze plesno razvnema turiste vzdolž Jadrana. Sosednja Hrvaška je letošnje poletje zgolj ena od destinacij, kamor je uspelo prodreti Robertu Pešutu alias Magnificu in njegovim kompanjonom. Resnici na ljubo so v preteklosti že sproducirali nekaj hitov, ki bi se mirno kosali z evropsko ali svetovno glasbeno produkcijo. Magična beseda je bila očitno Sony Music, s katerim je Magnifico letos spomladi podpisal pogodbo za ves svet razen za Poljsko in Grčijo ter območje bivše Jugoslavije. (S pogodbo s Sonyjem se je pred časom hvalisala tudi nekdanje miss Slovenije in moderatorka na nekaterih lokalnih SLO tv-jih Rebeka Dremelj.) V BiH, SČG in Makedoniji pa za njim stoji znamenita beograjska televizija TV Pink oziroma njena založba City Records. Sony je projekt Magnifico očitno vzel precej resno, saj ga je še posebej v Italiji promoviral s promocijskimi airplayji na številnih radio postajah. In Hir aj kam, hir aj go je počasi stopil na italijanske lestvice in začel plezati navzgor. Na nekaterih lestvicah ga celo že uvrščajo med deseterico najboljših tujih skladb.

Evforija Hir aj kam ni zagrabila zgolj Italijane, o Magnificu pišejo celo ameriški časopisi, Hir aj kam pa vrtijo vse od Poljske, Švedske, Švice, Španije, Grčije, Ukrajine, Rusije in Bolgarije. Še več. Hir aj kam so začeli tržiti tudi kot melodijo za mobilne telefone. Celo na gejevskih spletnih trgovinah z logotipi in mobilnimi melodijami. Pri vsej zgodbi o prvem večjem pohodu nekega slovenskega estradnika na evropske glasbene lestvice pa so najbolj zabavni članki o Magnificu oziroma ugotovitve, kdo je sploh ta možakar ter kaj on in njegovi godci sploh igrajo. Na neki bolgarski spletni strani je recenzent ugotavljal, da je "čičko" Slovenec, ampak da živi in dela v Italiji. Njegova glasba pa je zmes macarene in Gorana Bregovića. Ameriška spletna revija Stylus je ob pregledu globalnih glasbenih hitov Magnifica prav tako razglasila za Italijana. Zraven pa so pripomnili, da bi bilo v svetu lahko res več mainstreamovskih hitov v stilu "Livin' La Vida Loca" Rickyja Martina. "Yu Diaspora" spletna stran Yu4You pa o Magnificu pravi: "Pravo letnje osveženje!!! Ne sumnjamo da če ovo biti sve sami letnji hitovi! Na vreme se upoznajte s numerama!!!!!” Njegov glasbeni stil pa je beograjska urbana glasba.

Zmagovalci so zagotovo ne enem izmed italijanskih ljubiteljskih blogov, kjer so recenzenti izrazili oceno, da je Magnificov CD Import Export zmes kitarske in ciganske glasbe ter hip hopa. Magnifico pa poje in repa v amerikanščini, italijanščini in albanščini. Sicer pa tudi bolj uradno Magnifica predstavljajo kot nekakšno slovensko Madonno. In to zaradi dejstva, da naj bi v svoji karieri zamenjal številne glasbene zvrsti in samopodobo. Na drugi strani pa tudi vlečejo vzporednici z veterani rap glasbe Beastie Boys, ki že nekaj časa svoje uspehe gradijo s pomočjo retro imidža. Pri Magnificu pa seveda poudarjajo, da je bil rojen v nekdanji Jugoslaviji in da iz teh prostorov vleče številne glasbene vplive. Kot primerjava pa je najprimernejša glasba Gorana Bregovića, ki je pač svetovno najbolj odmevna.

Magnifico se za svoj glasbeni uspeh najbrž lahko zahvali tudi dejstvu, da glasbeni producenti in založbe odkrivajo "novo" Evropo in tamkajšnjo glasbo. Ne nazadnje je velik hit po Evropi tudi evrovizijska zmagovalka Ruslana. Magnifico pa je vsaj letos poleti precej prehitel veliko bolj naduti prvi glas srbske estrade Željka Joksimovića, ki je s svojim Lanetom pričakoval malce več evropske slave. Sicer pa je zmagovalec med letošnjimi poletnimi glasbenimi hiti tako ali tako moldavski boy bend O-Zone s svojim Dragostea Din Tei, ki je že nekaj časa kraljuje na prvih mestih veliko bolj angleško govoreče glasbeno usmerjenih trgih, kot so Nemčija, Nizozemska ali Švedska.

Na italijanski lestvici Radia 105

Na italijanski lestvici Radia 105

Na italijanski televiziji

Na italijanski televiziji
© Igor Škafar