Prilagajanje

Mladinino kolekcijo dvdjev nadaljuje kultni, za štiri oskarje nominirani film o scenaristu, ki je za Hollywood preveč originalen

Prilagajanje (Adaptation, 2002) je film o tesnobnem, nevrotičnem, povsem asocialnem h'woodskem mučeniku, Charlieju Kaufmanu (Nicolas Cage), scenaristu kultnega filma Biti John Malkovich, ki zdaj trpi, ko piše nov scenarij. Z adaptacijo knjige Tat orhidej, ki ga je napisala Susan Orlean (Meryl Streep), reporterka revije New Yorker, in ki govori o Johnu Larocheu (Chris Cooper), čudaškem, maničnem, brezzobem, samorastniškem ekspertu za floridske orhideje (in prej za želve, fosile in tropske ribe), se ne premakne z mesta, še huje, adaptacija ga ubija, muči, redi ter dela plešastega, paničnega, nespečnega in impotentnega. Ne nujno v tem vrstem redu, se razume. Ko masturbira ob Susanini fotki, izgleda kot Freud, ki masturbira ob fotki Charlesa Darwina. Vsi - od producentke (Tilda Swinton) do agenta (Ron Livingston) - ga priganjajo in preganjajo, toda sam še naprej prede o originalnosti, pisanju kot "potovanju v neznano" in svoji veliki fantaziji, neposnemljivem filmu o rožah, jasno, floridskih. Oklepa se "realnega sveta, v katerem se nikoli nič ne zgodi", senzacionalnost, artificielnost in žanrske klišeje, na katere prisega njegov naivni, parazitski, rahlo bebavi enojajčni brat Donald (tudi Cage), ki piše rutinski, industrijski high-concept scenarij o shizofreničnem serijskem morilcu, pa hoče odmisliti, toda na koncu mu ne preostane drugega, kot da v scenarij vključi tudi sebe, srhljivo zgodbo o svoji blokiranosti, agonijo svojega prilagajanja - oh, in seks, mamila, nasilje in dirke. Umetnost je v prilagajanju. No, v nekem smislu - vedno namreč obstaja kaka zgodba, ki je ni mogoče posneti, toda vedno je mogoče posneti zgodbo o tem, kako zgodbe ni mogoče posneti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: