Urša Matos

 |  Mladina 45  |  Kultura

Ambiciozna Ljubljana

Igor Jurančič, načelnik ljubljanskega mestnega oddelka za urbanizem in član žirije za projekt novega Kolizeja, o prenovi neizkoriščenih in propadajočih objektov

© Borut Krajnc

Ker je ustrezal vsem zahtevanim kriterijem. Žirija ga je podprla soglasno, ker smo prepričani, da ustrezno rešuje oblikovanje enega od zelo pomembnih mestnih vogalov. Nekaterim se projekt sicer zdi prevelik in preveč agresiven, v resnici pa najbolj upošteva zgodovinske danosti prostora. Pokaže spoštovanje do okoliških vil iz konca 19. stoletja, s piramidalno formo stolpnic se umika pogledu na Ljubljanski grad in vzdolž Župančičeve odpira pogled na Ravnikarjeva dvojčka ... Najpomembnejše pa je, da projekt predvideva ogromen, pokrit javen prostor v pritličju, ki bo omogočal bogate javne programe za oživitev mestnega središča. To pa so tisti cilji, ki jim sledi tudi mestna uprava. Postavitev novega kulturno-poslovnega centra na tej lokaciji je zelo smiselna, ker je prav ta del mesta najbolj izpostavljen izumiranju. Okrog Ajdovščine je najbolj izrazit propad lokalov. Osebno se z izrazom izumiranje sicer ne strinjam. Prej bi rekel, da je mesto v zadnjih letih izgubilo nekaj funkcij. Tako je šlo na primer iz mesta veliko drobnih trgovin. Gre predvsem za trgovce, ki se niso znali pravočasno prilagoditi novim razmeram in so zato podlegli konkurenci velikih nakupovalnih središč na obrobju mesta. Shopping centrov, kot jih ponujata BTC ali Rudnik, v mestnem središču niti ne bi mogli zagotoviti. Sicer pa instant potrošnja v center tako ali tako ne spada, ker ljudje pričakujejo bolj kakovostno ponudbo. Poleg trgovin je mestno središče v zadnjih dvajsetih letih izgubilo 10.000 prebivalcev, stanovanja pa so nadomestile poslovne dejavnosti in administracija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: