Dokumenti o smrti

Začenja se jubilejni petnajsti Liffe, ki bo potrdil, da živimo v "času dokumentarca" in vse bolj divje, vse bolj brezvestne in vse bolj cinične globalizacije

Wong Kar-Wai: 2046

Wong Kar-Wai: 2046

Andy Bichlbaum in Mike Bonanno sta ameriška gverilca, multimedijska merry pranksters, ki sta leta 1999 - takoj ko je Bush najavil predsedniško kandidaturo - lansirala spletno stran gwbush.com, v kateri sta sproti minirala in parodirala Busheve dosežke, ki jih je popisovala Busheva uradna spletna stran georgewbush.com. Jasno, Bushev predvolilni štab je naredil vse, da bi njuno spletno stran razstrelil - ker pa bušiji tedaj še niso imeli na voljo Pentagona, sta nekako preživela. Tako sta lahko kmalu zatem lansirala novo spletno stran - gatt.org, parodijo uradne spletne strani Svetovne trgovinske organizacije, ki jo je, kot veste, pognal GATT (General Agreement on Tariffs and Trade). In potem se je zgodilo nekaj zelo čudnega in komičnega: začeli so ju vabiti na konference, posvete, simpozije, bankete, forume in predavanja. In da bi bila mera polna, so ju začeli vabiti tudi kot predavatelja, tako da sta raznoraznim slušateljem, ekonomistom, akademikom in biznismenom kmalu tolmačila filozofijo Svetovne trgovinske organizacije. Za začetek: kako to, da so ju vzeli resno, če pa na svoji spletni strani Svetovno trgovinsko organizacijo stalno rušita, smešita in razkrinkavata? Kako to, da so ju vzeli za svoja, če pa sta ekstremna nasprotnika Svetovne trgovinske organizacije? Iz preprostega, tako rekoč banalnega razloga: tisti, ki v okviru Svetovne trgovinske organizacije ali pa kakega izmed njenih mnogih satelitov prirejajo posvetovanja in predavanja o globalnem ustroju sveta ter sestavljajo liste gostov in predavateljev, to počnejo skrajno birokratsko, robotsko... ee, po liniji najmanjšega odpora, kar pomeni, da v Google vtipkajo wto ali pa gatt in potem "rezultate" pretipkajo na vabila. Ha!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: