Sebastijan Ozmec

5. 10. 2005  |  Mladina 40  |  Kultura

Interno branje

Nova specializirana revija za istospolno usmerjene

Predstavitev novega gejevskega časopisa v Tiffanyju

Predstavitev novega gejevskega časopisa v Tiffanyju
© Miha Fras

To, da je bila naša družba v osemdesetih letih veliko bolj strpna in usmerjena k varovanju človekovih pravic, kakor je sedaj, je že splošno znano. Poleg tega, da je bila večina državljanov pacifistično usmerjena oziroma naravnana vsaj proti takratni jugoslovanski vojski in da se je glasno govorilo o legalizaciji mehkih drog, je bila strpnost očitna tudi, kar zadeva gejevske dejavnosti. Pod pokroviteljstvom Škuca Magnusa in LL so se pripravljali žuri za istospolno usmerjene, filmski festivali, kongresi, izhajalo pa je tudi nekaj gejevskih in lezbičnih revij, a so v devetdesetih letih počasi ugasnile. Razpoloženje zadnje čase preprosto ni bilo naklonjeno drugačnosti. Najbolj znani gejevski publikaciji Revolver in Kekec pa sta prejšnji teden, po osemletnem premoru, končno dobili naslednika, revijo 1xy, ki je prevzela nalogo osveščanja predvsem gejevske, pa tudi lezbične populacije.

Revija Kekec, ki je nehala izhajati oktobra/novembra 1997, je bila zelo priljubljena in razširjena. Njen glavni atribut so bili gejevski in lezbični trači o ljubljanski smetani. Novi tračarski časopis Direkt ji recimo ne seže niti do kolen pri preverjenih detajlih o vedenju in posteljnih peripetijah znanih outiranih fac s scene. Zato so Kekca razgrabili tudi straight prijatelji gejev in lezbijk in z veseljem prebirali o podrobnostih iz ljubljanskega nočnega in posteljnega življenja. Ker je novi izdelek nekakšen naslednik Kekca, je bilo logično pričakovati, da bo nadaljeval tudi tračarsko tradicijo, vendar je presenetil z resnostjo in prosvetiteljsko namembnostjo. Kakor je zapisano v uvodniku, je to posledica sedanjih homofobnih razmer, pred katerimi se lahko istospolno usmerjeni zavarujejo samo z osveščanjem: "Revija bo na voljo zastonj, vendar pa ne želimo biti Žurnal, ki vam bo za dobro jutro skušal dopovedati, da živite v demokratični državi blaginje."

Edino revijo za istospolno usmerjene pri nas, ki bo izhajala enkrat na mesec, je v prostem času pripravila skupina petih prijateljev, ki so sodelovali že pri prejšnjih gejevskih publikacijah. "Skupina starejših zanesenjakov je čutila potrebo po novi gejevski reviji. Ker smo bili zraven že pri Revolverju in Kekcu, smo si rekli, da slovenski prostor potrebuje takšno revijo," je enostaven in hiter zagon revije pojasnil Miran, ki je pripravil projekt in ga prijavil na nizozemsko veleposlaništvo. Ker so naše institucije za takšne projekte gluhe, so jim sredstva za prvih šest številk odobrili tujci. Denarja je dovolj zgolj za tisk, iz članarine bodo pokrili stroške postavljanja in oblikovanja, pisci pa prispevke pišejo zastonj v svojem prostem času. "Tisk stane, vse stane. Naša scena je premajhna, da bi takšna revija lahko živela od reklam za gejevske lokale. Zunaj takšne revije financirajo iz reklam, pri nas pa tega ni. Ni dovolj, da bi bil časopis komercialen." Ker se jim ni dalo ubadati s finančnimi zadevami in ker so vmes vsi dobili službe, so čakali, da bodo podobno revijo, kakršna je bila Kekec, v nekajletnem zatišju ustvarile mlajše, bolj sveže sile. Vendar ni bilo nič, zato so se odločili, da se bodo spet angažirali, čeprav vseskozi vabijo mlade, naj se jim pridružijo. Ker veliko potujejo, so iz tujine ves čas prinašali gejevski tisk. Naročeni so tudi na izdaje, kakršna je španski Zero ali angleški Gay Times. Zato niso mogli prenesti misli, da v Ljubljani, ki je vendarle prestolnica, ni ničesar podobnega. Letos spomladi so dokončno sklenili, da bodo izdajanju revije posvetili del svojega prostega časa, saj je čisto nekaj drugega sedeti in listati revijo kakor deskati po spletu.

Tako je zelo preprosto, brez zapletov izšla prva številka, predstavili pa so jo v gejevskem klubu Tiffany na Metelkovi. Z vsebino imajo namen obveščati in osveščati o aktualnih dogodkih v svetu in pri nas, kot sami pravijo. V prvi številki so se razpisali o usmrtitvah gejev v Iranu, o prvi britanski konferenci istospolno usmerjenih policistov, o peti paradi ponosa, o naraščanju števila okuženih z virusom HIV, ne manjkajo pa niti kultura, vodnik po slovenskih gejevskih lokalih in drugih placih, napotki za izdelavo trendi koktajlov in obvezni sredinski poster postavnega mladega fanta. Aktualno je opozorilo vsem lezbijkam in gejem, ki hodijo žurat na Metelkovo, naj prihajajo v skupinah, z avtom, s taksijem ali naj se kako drugače zavarujejo, saj je zadnje čase vse več fizičnih napadov na istospolno usmerjene, ko odhajajo v klub ali prihajajo iz njega. Vodstvo Društva Škuc je o krepitvi homofobnega nasilja tako ali tako že obvestilo policijo in varuha človekovih pravic ter zaprosilo za povečano budnost na tem območju.

Še največ težav bo v prihodnosti povzročalo zbiranje sredstev. Prijavljali se bodo na razpise, vseeno pa bi bilo najbolj zaželeno, če bi jim uspelo pridobiti kakšno reklamo. "Že pri Revolverju smo se trudili, da bi dobili kakšno reklamo, pa si ni nihče upal. Če pogledaš tuje revije, vidiš, da se v njih oglašujejo kozmetika, cigarete, alkohol, mobiteli, moda, parfumi, avtomobili, nepremičnine, vse je notri. Ali si predstavljaš v slovenski gejevski reviji reklamo za mobitel, za neki parfum, za pivo union ali laško pivo, Alpinine ali Pekove čevlje ...? To je znanstvena fantastika." Ker naša družba očitno še ni tako daleč, so prvo številko natisnili samo v petsto izvodih, da bi videli, koliko stane njena izdelava, in preverili zanimanje bralstva. Tudi zato je 1xy prilagojen današnjim razmeram in drugačnemu tipu bralca kot prejšnje gejevske izdaje. "Obveščali bomo, kaj se dogaja na sceni, čeprav je zelo majhna, in osveščali o varnejši spolnosti, o drogah, o alkoholizmu, o vseh stranskih pojavih na sceni. Revija ne bo enaka kot Kekec, ker smo zdaj odrasli." Resnejša usmeritev edine gejevske in lezbične revije povprečnim bralcem zagotovo ne bo tako všeč, kot jim je bilo neobremenjeno razglabljanje o najnovejših tračih s scene, kar je bila značilnost Kekca. Zato lahko le upajo, da se bodo razmere vrnile v prejšnje stanje večje strpnosti, da se bodo tudi sami lahko spet posvečali bolj zabavi in druženju kakor resnim političnim temam.