Varljiva lahkotnost Harryja Potterja

Zakaj ima neokonservatizem, ki veje iz uspešnic Harry Potter in trilogije Njegova temna tvar, izrazito negativen učinek na mišljenje otrok?

© Samo Bešlagič

Danes smo priča pohodu neokonservatizma, ki je ideološka popotnica neoliberalizacije družbe na svetovni ravni. V tej luči je zato zanimivo osvetliti, kakšne ideologije se pojavljajo tam, kjer po prepričanju mnogih njihovega vtihotapljanja oziroma delovanja sploh ne bi smeli pričakovati. Gre seveda za otroško književnost, ki sta jo na prehodu v 21. stoletje zaznamovali svetovno trženi uspešnici Harry Potter in Pullmanova trilogija Njegova temna tvar (Zlati kompas itd.) Tako kot vsaka druga književnost tudi literatura za otroke deluje na ravni diskurza, kar pomeni, da z idejami, ki jih nosi, neposredno sodeluje pri oblikovanju in potrjevanju določenih družbenih predstav in ureditev ali pa jih pomaga preizpraševati in tudi preoblikovati. Zato imajo ta dela vselej močne literarne socializacijske učinke na mlade bralce, saj neposredno vplivajo na oblikovanje njihovih samopredstav, to pa posledično določa tudi načine njihovega nastopanja in delovanja v realnem svetu. Kakšno vrsto ureditve realnosti in njenega zagovora torej prinašajo svetovno tržene uspešnice za otroke na prehodu v neoliberalno 21. stoletje? In zakaj ima neokonservatizem, ki veje iz teh del, izrazito negativen učinek tudi na mišljenje naših otrok?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: