25. 9. 2000  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Film

SLO-VID-BORZA

Zadnji dnevi diska (The Last Days of Disco): Film o koncu neke dobe, hja, "dobe diska", ko so bili vsi intelektualci, navsezadnje, še celo kriminalci uporabljajo predpreteklik in pišejo traktate o Ernestu Hemingwayju. Da je slovo disku režiral Whit Stillman, je jasno na prvi pogled, kakor je jasno tudi to, da gre za sorodnika Žametnih noči in Kluba 54. Chloe Sevigny, Kate Beckinsale & Jennifer Beals.

Človek imenovan Nič (Zero Effect): Magnat najame ekscentričnega, asocialnega privatnega detektiva, da bi mu našel ukradeni ključ, ki odklepa Freuda. Jake Kasdan nam hoče v svojem režijskem debiju očitno reči, da je žanr, v katerem nastopajo privatni detektivi, mrtev, saj film režira s samoironično, toda lucidno dozo letargije. Bill Pullman, Ben Stiller & Ryan O'Neal.

B AKCIJA

Šifra - Cipresa: Damian Chapa išče morilca senatorjeve hčerke. Reč je videti kot slaba adaptacija slabe imitacije freudovskega hard-boiled trilerja. Še celo Rod Steiger & Brad Dourif se le imitirata.

Zakon ulice: Še en policaj ponori, ker sodišča spuščajo kriminalce nazaj na prostost. Kalifornijski sen s tako težkimi sporočili, da se hitro potopi. Marc Singer & Steve Railsback.

Šifra za uničenje: Tudi tajvanski teroristi poskusijo srečo z atentatom na ameriškega predsednika. Mala paranoična smet, ki se pretvarja, da ji gre za usodo civilizacije. Roy Scheider, Patrick Muldoon & Michael Biehn.

Univerza - ura terorizma: Študenta preprečita masovno zastrupitev. Tudi trupla so le klišeji v temle terorju, ki je videti tako, kot da ga je režiralo truplo. Corey Haim, Ami Dolenz & Robert Forster.

Zasledovalec: High-tech rop sicer premakne londonsko podzemlje, ne pa tudi nas. Tako lesen triler, da mu ne pomaga niti Michael Caine. Kaj šele James Fox.

SERVIS: Ja-Mi, Continental, Fun, Fivia, Karantanija, Blitz